Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nová apka zavede lidi v Brně k památným stromům

V moravské metropoli se nachází takřka dvě stě památných stromů. Přiblížit je veřejnosti chce nová webová aplikace brněnského magistrátu, v níž najdou zájemci veškeré informace o vzácných dřevinách ve městě včetně podrobné mapy.

V Brně je možné nalézt celkem 174 stromů, které spadají pod ochranu. Je mezi nimi 37 solitérů, ostatní rostou ve dvojicích, skupinách či stromořadích. Péče o památné stromy spadá pod Odbor životního prostředí, který nápad inicioval a zapojil se rovněž do navrhování apky.

Lidé v ní najdou základní informace o památných stromech, přehlednou mapu, která zobrazuje zvlášť solitéry a zvlášť skupiny a stromořadí a která umožňuje i vyhledávání nejen na základě ulic, ale taky druhu stromu. Jednotlivé body jsou doplněny o fotky, podrobnější popis a odkaz na ústřední seznam Agentury ochrany přírody a krajiny ČR,“ popsal brněnský náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti), který má v gesci oblast informačních technologií, strategie a analýzy dat.

Aplikace je dostupná na brno.cz/pamatne-stromy a už nyní je uživatelům k dispozici. Uživatelé se například dozví, že nejstarší památný strom stojí v Bystrci na náměstí 28. dubna. Jde o lípu srdčitou, která má zhruba 400 let. Za zmínku stojí rovněž Kiliánova vrba, jež je nejmohutnějším stromem na území města a lidé ji najdou v bosonožské ulici Pražská. 

Mezi nejzachovalejší památné stromořadí patří Maloměřická lipová alej na bývalém hřbitově rostoucí podél ulice Parková v Maloměřicích. Alej byla v minulosti páteřním prvkem areálu hřbitova. Datování jeho založení může být totožné s centrálně umístěným křížem z roku 1860,“ uvedla Radka Loukotová z tiskového odboru magistrátu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv město Brno

Štítky Brno, Turistika, Památné stromy, Aplikace, Informační technologie, památný strom, strom, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česká pirátská strana, Tomáš Koláčný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová apka zavede lidi v Brně k památným stromům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.