Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Příběhy z trosek: Strach o dcery i řidič autobusu bojující o život

Zatímco lidé z oblastí postižených tornádem uklízí hrůzné následky řádění přírody, které obrátilo život celých vesnic vzhůru nohama, solidární dobrodinci přispívají na jejich návrat k normálnímu fungování. Příběhy poškozených rezonují sociálními sítěmi i charitativními sbírkami a na některé se vybraly již miliony korun. Velkou část veřejnosti zasáhl osud Mackových, kteří žijí ve strachu o své dvě dcery. Nemenší pozornost si ale zaslouží rodina těžce zraněného řidiče autobusu či samoživitelky Martiny.

Strach o dcery a zničená živnost

Pětičlenná rodina Mackových žije v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, jíž se minulý týden ve čtvrtek prohnalo tornádo. Irena a Marek vychovávají v domě, ve kterém zároveň donedávna provozovali také prodejnu potravin, čtyřletého Marečka, čtrnáctiletou Silvii a osmnáctiletou Viktorku. 

Osud Mackovým ztížil život již před rokem, kdy byl nejstarší dceři diagnostikován neoperovatelný nádor v hlavě. Nyní po událostech minulého týdne přibyly starosti o zničený dům a především strach o dceru Silvii. Ta byla zrovna na cestě autobusem z Hodonína, když se v oblasti vytvořilo tornádo a vůz odhodilo ze silnice. „Irena se svou sestrou autobus hledaly několik hodin, jedna pěšky a jedna na kole, jinak se mezi obcemi pohybovat nedalo,“ popisuje chvíle hrůzy tvůrkyně sbírky Pomoc Mackovým Miroslava Čukanová

Zdemolovaný autobus ležel třicet metrů od silnice. Silvinku se Ireně podařilo najít až po několika hodinách, kdy už se o ni staral lékař. Dívka je nyní ve vídeňské nemocnici v kritickém stavu, má zlomené tři krční obratle, rozdrcené nohy, pořezaný obličej a rozbitou hlavu. Dosud přispěli dárci zoufalé rodině už přes šest milionů korun. „Finance se použijí na léčbu obou dcer a na opravy domu. Peníze také věnují potřebným sousedům,“ uvedla Čukanová.

Silvinka ve vídeňské nemocnici.

Otec rodiny bojuje o život

Rodina se strachuje také o těžce zraněného Roberta Kosa, který se svou manželkou Lenkou žije rovněž v Moravské Nové Vsi. Společně se starají o dvě malé děti, s nimiž žijí v rodinném domě. Ani jejich obydlí se ale nevyhnula síla čtvrtečního tornáda, a Kosovi tak ze dne na den přišli o střechu nad hlavou.

Robert se v době, kdy se na jižní Moravě vytvořilo ničivé tornádo, nacházel v tomtéž autobusu jako těžce zraněná Silvinka. Jako řidič na pravidelné lince Hodonín - Břeclav vykonával své každodenní povolání, když nastala ona osudná chvíle. „Tornádo odneslo z cesty autobus a ten se zastavil o drážní dům, který srovnal se zemí,“ popsal tvůrce sbírky pro Kosovi Jiří Muras

Otec rodiny nyní bojuje o život v nemocnici ve Vídni. Peníze, které se včera začaly pro rodinu vybírat, plánují Kosovi použít na obnovu bydlení a potřebnou následnou zdravotní péči o hlavu rodiny.

Dům Kosových.

Se třemi dětmi bez domova

Tornádo zasáhlo také do života Martiny Ševčíkové, která dosud žila se svými třemi syny jako samoživitelka v Lužicích na Hodonínsku. Při čtvrteční katastrofě přišla rodina téměř o vše. „Když nám padala střecha nad hlavou, schovali jsme se v přízemí a posléze utíkali oknem do ulice. Vypadalo to všude jako v hororu. Celá ulice zničena, hořela auta, unikal plyn a my běželi jako o život – naše auto před domem zničeno,“ vysvětluje Martina.

Ševčíkovi naštěstí vyvázli jen s lehkými škrábanci, musejí se ale rozloučit s polovinou domu, která půjde na demolici. Zbylá část je rozbitá a maminka s chlapci, z nichž dvěma je teprve pět a osm let, musí dům rekonstruovat. Sama Martina proto s prosbou o pomoc založila sbírku, v níž jí na obnovu bydlení dárci dosud přispěli přes 400 tisíc korun.

Pozůstatky Martinina domu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Donio.cz, Jitka Koudelová

Štítky tornádo, následky, sbírka, příběhy, bouře, rodina, dům, Moravská Nová Ves, Hodonín, okres Břeclav, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběhy z trosek: Strach o dcery i řidič autobusu bojující o život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.