Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po pádu se Zdenkovi změnil život, nový handbike mu zajistí únik od reality

Zdeněk Obadal (33) byl aktivní sportovec, který se věnoval hned několika sportovním disciplínám. Jedna z nich se mu stala osudnou. Před dvěma lety nešťastně spadl ve Slovinsku na snowboardu a poškodil si míchu, což jej upoutalo na invalidní vozík. Nyní se i přes nepřízeň osudu snaží vrátit ke sportování i díky novému handibiku, který dostal darem.

Ještě před osudným zraněním se nadějný sportovec věnoval například atletice, šplhání, kitingu, lyžování a snowboardingu. Po nešťastném pádu se vyučenému tesařovi doslova život otočil naruby. Opustila jej přítelkyně a dočasný azyl našel v Ivančicích na Brněnsku, kde má k dizspoizi bezrbariové bydlení v tamějším penizonu. Problém je, že prostory obývají převážně senioři. Proto je rád, že získal nový handibike, což mu umožňuje na chvíli uniknout z všednodenní realitě.  Navrácení do sportovního života ale pro něj doteď i kvůli pandemické situaci téměř nebylo jednoduché.

I když jsem sportovat chtěl, nebylo to vůbec snadné. Sportoviště byla ještě donedávna zcela uzavřena a mé možnosti tím pádem velice omezeny. Kvůli rehabilitaci jsem sport ale nutně potřeboval a také mi chyběl po psychické stránce,“ přibližuje svoji nelehkou situaci Obadal.

Drahá pomůcka

Handbike má Zdeňkovi pomoct navrátit se do jeho vysněného života sportovce. Pomůže mu však taky se zotavováním následků jeho vážných zranění. „Z handbiku mám obrovskou radost, protože mi umožní dostat se na místa, na které bych se normálně nepodíval. Navíc, je to skvělé pro kondičku a pomáhá mi to i při rehabilitaci. Jsem rád, že teď budu konečně mít alespoň nějaký pohyb,“ říká Obadal, který je vděčný, že nákupem nákladné pomůcky pomohla soukromá firma B.Braun. Společnost ve svém pravidelném programu Pro život podporuje lidi, k nimž byl osud ze zvláštních důvodů krutější než k ostatním. 

Úmornější než běžná cyklistika

Speciálně upravený bicykl vypadá na první, že jej lze snadno ovládat. Realita je ale často opačná, jak potrvzuje přední česká jezdkyně na handiku Kateřina Antošová. „Vypadá to jednoduše, protože přitom ležíte. Je to ale náročnější, protože zapojujete jiné svaly než při běžné cyklistice,“ vysvětluje sportovkyně, který se letos kvalifikovala na paralympijské hry v Tokiu. 

Podobný názor na náročnost jízdy má rovněž samotný Obadal. „Handbiking je skutečně vyčerpávající. Zatím si na něm netroufám jezdit sám. Mám však za sebou soustředění s parahokejisty, které mi dost pomohlo. Poprvé jsem na handbiku zvládl ujet asi patnáct kilometrů, na podruhé již pětadvacet," přibližuje své zkušenosti Obadal.

Zdenkovi pomůžeme

Nového člena mezi sebe paralympionici přivítali a pokusí se mu předat co nejvíce zkušeností . „Jsem ráda, že se naše handbikerská komunita rozroste o dalšího člena. Zní to divně, protože je to samozřejmě neštěstí, když skončí člověk na vozíku. Handbike však umožní Zdeňkovi pohyb, který znamená svobodu, a to především pro nás, lidi na vozíku," dodává Antošová. 

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky handbike, paralympionici, sport, Slovinsko, realita, paralympijské hry, Ivančice, Brněnsko, snowboarding, Tokio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po pádu se Zdenkovi změnil život, nový handbike mu zajistí únik od reality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.