Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jižní Moravu zasáhlo tornádo. Bouřky si podle záchranářů vyžádaly i oběti na životech

, aktualizováno 25. června 2021, 1:18

Bouřky, krupobití o velikosti tenisových míčků a zřejmě i tornádo zasáhlo dnes večer Jihomoravský kraj, především Břeclavsko a Hodonínsko. Operační středisko hasičů čelilo extrémnímu náporu tísňových volání. Hlášeny jsou oběti i desítky až stovky zraněných. Počet zatím nedokáže záchranná služba upřesnit. Čísla se ale mohou měnit. Všechny složky IZS celou noc svolávají posili nejen z tuzemska, ale také Rakouska a Slovenska.

Regionem se přehnala mimořádně silná bouře. Záchranáři v Jihomoravském kraji ošetřili až 150 zraněných - dětí i dospělých. Potvrzené jsou také oběti. 

"Máme potvrzené oběti, ale zatím nedokážeme upřesnit počty. Zatím jsou to jednotky, ale nic není jisté," potvrdila mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Nemocnice Hodonín zaznamenala i úmrtí mezi pacienty, které přijala po silných bouřích a krupobití v kraji. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Antonín Tesařík. Počet úmrtí ale neví. Nemocnice podle něj odhadem ošetřila 150 až 200 zraněných, největšímu náporu čelili před půlnocí opadl.

Podle Tesaříka vypadala situace jako na bojišti. "Byla to apokalypsa. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou," řekl.

Téměř celá D2 ve směru na Brno je uzavřená, slouží pouze pro přesun složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Směr od Brna je průjezdný. Vyplývá to z dopravních informací zveřejněných na webu policie. Všechny jednotky integrovaného záchranného systému (IZS) včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko.

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko. Několik obcí tam zasáhlo tornádo. Zvažuje se také nasazení armády. Následky ničivé události...

Tornádo bralo střechy

V postižených oblastech pomáhají všichni dostupní policisté a sjíždí se i hlídky z nejbližšího okolí a speciální pořádková jednotka. Prosíme veřejnost, aby do zasažených oblastí nevyjížděla, pokud to není nezbytně nutné,“ uvedl mluvčí policistů na Twitteru.

Extrémní nápor je na hasiče, kteří řeší stovky případů. Nejvíce zasažená je obec Hrušky na Břeclavsku, kde bouřka poškodila střechy a vesnici víceméně srovnala se zemí. Podle informací čtenářů se přehnalo tornádo také obcí Lužice na Břeclavsku, kde poškodilo střechy domů. Podobné případy hlásí lidé i z obcí na Hodonínsku. 

"Pro ORP (obce s rozšířenou působností) Břeclav a Hodonín budeme vyhlašovat stav nebezpečí, abychom mohli dělat rychlé kroky. Krizový štáb bude stále zasedat. Nejdříve musíme zmapovat situaci a zjistit, co je potřeba, jak pomoct. Je i řada dobrovolníků, kteří se na místo chtějí vydat, ale musíme to nechat na odbornících, protože jde o ohrožení života. My zřídíme krizovou linku, kam mohou lidé volat a nabízet pomoct, ale nejdříve ráno," dodal hejtman Jana Grolicha (KDU-ČSL) po nočním jednání krizového štábu.

Zapojuje se policie i armáda

Společnost EG.D kvůli události posílila pracoviště na dispečincích i pohotovostní služby v terénu. „Ke čtvrteční 22. hodině jsme evidovali více než 50 tisíc domácností bez dodávek elektrické energie. Situace se stabilizovala na jižní Moravě. Naopak počet odběratelů s omezenými dodávkami elektrické energie roste na Zlínsku a Vysočině,“ shrnul mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Bouřky omezily veřejnou dopravu, nejhorší situace je na Hodonínsku, řekli mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda a Květoslav Havlík, mluvčí společnost Kordis, která v kraji koordinuje dopravu. V Hodoníně a okolí se většina autobusových linek zastavila, spadaly tam stromy přes cestu.

„Do postižené oblasti se stahují dvě stovky policejních posil z celé republiky. V případě potřeby či požadavku krizových štábů jsme připraveni vyslat další. Na Hodonínsko a Břeclavsko míří 6 dronů Letecké služby PČR a speciální termovize. Policejní vozidla pojedou v kolonách, proto prosíme veřejnost, aby jim umožnila co nejplynulejší průjezd. Děkujeme," vyzval mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka. Dnes večer na Břeclavsko a Hodonínsko vyjelo 360 policistů, další nejspíše dorazí ráno. Pomoc v nejpostiženějších oblastech bude potřeba delší dobu, policisté jsou podle svých slov připraveni. Na zasažená místa se povolává také armáda.

Bouřky a krupobití v Jihomoravském kraji si dnes večer vyžádaly oběti na životech. Novinářům to řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková. Počet zatím nedokáže upřesnit. Podle ní budou desítky zraněných, původní odhad mluvil až o...

Rakušané poslali na pomoc 20 sanitek a dva vrtulníky

Rakušané na bouřemi poničený jih Moravy poslali dvě desítky sanitek a dva záchranářské vrtulníky. Nejvíc práce má nemocnice v Hodoníně, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pacienty z Hodonínska jsou připraveny přijmout nemocnice v Brně, jejichž zřizovatelem je stát. Do Fakultní nemocnice v Brně podle zpráv, které má ministr k dispozici, míří tři dospělí a dvě zraněné děti.

"Jsem v kontaktu s panem ředitelem v Hodoníně, nabídl jsem mu pomoc, v tuto chvíli o pomoc nepožádal. Kdyby to bylo třeba, mohli bychom z Brna poslat zdravotníky. V tuto chvíli žádost nemám," uvedl Vojtěch. Situace je tam jako na bojišti, citoval ministr ředitele hodonínské nemocnice.

Nemocnice v Hodoníně má desítky zraněných

Na Hodonínsku se kvůli bouřkám převrátil autobus, na místě jsou podle předběžných informací čtyři zranění. Hodonín svolal krizový štáb, tamní nemocnice eviduje desítky zraněných, které přivážejí záchranáři i lidé auty. Bouřka poničila domy, auta i zeleň. Záchranáři vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně.

V Hodoníně bouřka odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka (KDU-ČSL) jsou v místě zranění senioři a je třeba dům evakuovat. "Je to enormní zásah," uvedl Ambrozek. Město proto svolalo krizový štáb pro oblast obce s rozšířenou působností.

Kvůli bouřím stálo večer 14 železničních tratí, na D2 vyrazily týmy ŘSD

Kvůli bouřím stálo dnes večer na Moravě 14 železničních tratí. Nejdůležitější přenosové soustavy se počasí nedotklo, na dálnici D2 vyrazil pohotovostní tým Ředitelství silnic a dálnic, řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) k živelnímu...

V ulici Brněnská je poškozená poškozená čerpací stanice, uniká tam plyn. Na místě jsou zranění. "Pokud už musíte být venku, tak se této lokalitě vyhněte," uvedla policie na twitteru.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto čtenáři Drbny

Štítky počasí, jmk, hasiči, policie, Jihomoravský kraj, okres Hodonín, tornádo, Hodonín, okres Břeclav, nemocnice, bouřka, Rakousko, Slovensko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Rambo

za tohle by mělo nest odpovědnost ČMHU ktery straši lidi z bouřkama ktere se častěčně nevyplni ale neumi ani při silnich bouřkach vydat varovani při vyskitu tornad , tak naco ty hovada maj všelijaké modely když neumi ani ti modely předpovědět možnost vyskitu tornad ? proč dokaže vydat jeden člověk z cizi varovani o možnosti vyskitu tornad jak pro celou EU tak i pro Českou Republiku !! ad radši použivaji 2 100% modely a vysilaj do terenu i ( lovce bouřek a informuji občasni ČR přesnima informacema přimo z terenu a ne že mediich se budou opakovát furt dokala ad uvadi i předpovědi pro dane lokality !! a lide by byli hned informovani a v bežpeči proč v USA funguji při bouřkach a vyskitu supercell hned varovne sireni před znikem tornad ? v čr by už se tohle zavěct mělo taky a take stavět baraky převažně z železo betonu

Pátek, 25. června 2021, 04:12Odpovědět

Jižní Moravu zasáhlo tornádo. Bouřky si podle záchranářů vyžádaly i oběti na životech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.