Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Archeologové v Brně našli pozůstatky starých mlýnských budov

Brněnští archeologové, kteří zkoumají přestavovanou oblast u Žabovřeské ulice, učinili další objev. Výkopové práce odhalily pozůstatky zdiva i dalších částí bývalých vodárenských a mlýnských objektů. Nejstarší pocházejí z šestnáctého století.

Se stavebními pracemi na brněnské Žabovřeské ulici pokračuje také archeologický výzkum. Výkop kanalizace odhalil pozůstatky starého vodárenského objektu, který měl v podzemí betonovou nádrž na vodu i technické zázemí. Před ním na místě stály další mlýnské budovy. Starší objekt na pravém břehu náhonu je zaznamenaný ještě na mapě z roku 1903, o dva roky později už ho ale podle dobové fotografie nahradila nová budova přiléhající přímo k mlýnu.

„Z této budovy se nám podařilo získat kovový rám okna viditelný i na fotografii z roku 1905. V rámci výkopových prací bylo zachyceno i základové zdivo těchto budov. Vlastní nejmladší mlýnský náhon o zatím zachycené šířce minimálně tří metrů byl vyzděný částečně z cihel," popsal archeolog Hynek Zbranek z Archaia Brno.

Výzkum odkryl také víc než padesát dřevěných pilot a prvků s tesařskými spoji, které ležely v hloubce pěti až šesti metrů pod dnem nejmladšího náhonu. „Prvky byly dendrochronologicky datovány od počátku šestnáctého století do devatenáctého století. Přičemž nejstarší písemná zmínka o mlýnu je z roku 1357,“ vysvětlill Zbranek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archaia Brno

Štítky archeologové, výzkum, výkop, mlýn, žabovřeská, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové v Brně našli pozůstatky starých mlýnských budov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.