Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejvyšší správní soud označil za nezákonná další čtyři protiepidemická opatření

Nejvyšší správní soud (NSS) pokračoval v kritice opatření proti šíření koronaviru, čtyři další zpětně označil za nezákonná. Týkala se omezení nočního prodeje v maloobchodu ve dvou květnových týdnech, zákazu prezenční výuky ve školkách v polovině dubna a regulace restaurací na konci května. Už dříve soud stejná omezení označil za nezákonná v jiných časových úsecích. Opatření platila zpravidla týden, pak byla nahrazována obdobnými. Rozhodnutí z minulého týdne jsou dostupná na úřední desce.

NSS opakovaně vytýká ministerstvu zdravotnictví nedostatečné odůvodnění jednotlivých opatření vydávaných podle pandemického zákona. V případě školek zase soud ministerstvu vytknul to, že používalo zákon o ochraně veřejného zdraví k plošným regulacím, jako kdyby bylo možné při epidemii mimo nouzový stav omezit svobodu pohybu všem obyvatelům země, zakázat veškerá představení, zavřít všechny školy a všechny restaurace a podobně.

„Podobné úvahy však nejenže jsou obtížně přijatelné z ústavněprávního hlediska, ale ani nemají žádný podklad ve znění zákona," stojí v rozhodnutí.

Ministerstvo zdravotnictví podle informací zveřejněných ve čtvrtek dosud prohrálo 17 soudních sporů o mimořádná protikoronavirová opatření. Při sněmovních interpelacích to řekl ministr Adam Vojtěch (ANO) . Ministerstvo naopak podle Vojtěcha vyhrálo 65 sporů, dalších 35 řízení soudy zastavily. Některá rozhodnutí NSS z tohoto týdne ve statistice patrně nejsou zahrnuta, protože padla až ve čtvrtek.

„Statisticky není to tak, že by většinu sporů ministerstvo prohrálo," uvedl Vojtěch. Ministr také řekl, že zadal vnitřní prověrku, která by měla ukázat, kdo konkrétně na ministerstvu o opatřeních rozhodoval a jak se posuzovala i z hlediska zákonnosti. „Na základě toho budu moci vyhodnotit reálnou odpovědnost za přípravu těch daných mimořádných opatření," podotkl.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, soud, vláda, koronavirus, správní, Nejvyšší správní soud České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Adam Vojtěch, pandemický zákon, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

A co včil s tím? Směšné...

Úterý, 22. června 2021, 06:59Odpovědět

Stuchlá Jarmila

Je to opravdu pošlapání naší Ústavy ČR a Listiny práv a svobod. Není se čemu divit, nahoře jsou politici, kteří si dělají co chtějí a naši republiku s úsměvem rozkrádají. Pojďme všichni k volbám a změňme to! Jinak budeme otroky..koho? Chytří lidé to ví a hloupí jsou slepí.

Pondělí, 21. června 2021, 11:44Odpovědět

Luboš Dočekal

Pane Škorpíku,na ústavu kašlal hlavně ten koronáč.Bazírovat na nějakém zdůvodnění je dost pokrytecké,rozhodující je,zda ta opatření,někdy chaotická šíření té potvory omezila

Pondělí, 21. června 2021, 09:58Odpovědět

Josef Novák

Nebýt právníků tak takovéhle soudy vůbec nepotřebujeme. Rozhodující je jestli opatření bylo odpovídající dané situaci. Jenže na tohle slovutným soudcům rozum nestačí tak se hrabou v maličkostech.

Pondělí, 21. června 2021, 09:19Odpovědět

Stanislav Škorpík

Vláda prostě kašle na ústavu. A ještě to příznává- to je na okamžité rozpuštění parlamentu!

Pondělí, 21. června 2021, 08:32Odpovědět

Nejvyšší správní soud označil za nezákonná další čtyři protiepidemická opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.