Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidé by měli ve vedrech věnovat pozornost i zvířatům

Lidé by při vysokých teplotách, které v posledních dnech zasáhly Českou republiku, měli věnovat podle veterinářů zvýšenou pozornost hospodářským zvířatům i domácím mazlíčkům. Je třeba dbát na jejich dostatečné napájení, větrání a chlazení v chovech. Varují před zanecháním zvířat v autě. Z preventivních důvodů se kontroly veterinářů v tomto období více zaměřují na plnění povinností chovatelů ve vztahu k horkému počasí.

Tropy v Česku
V pátek stoupaly teploty nad tropických 30 stupňů. Stejně jako ve čtvrtek bylo nejtepleji v Plzni-Bolevci, kde meteorologové naměřili 34,9 stupně Celsia. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu budou tropické teploty po sobotě pokračovat i dnes, kdy by mohlo být ojediněle i 36 stupňů. Nad tropickou třicítkou by měly teploty být ještě v pondělí, kdy už ale na většině území ČR bude pršet.

Lidé, kteří budou při současných vedrech cestovat se psy, kočkami či dalšími domácími zvířaty, by podle veterinářů neměli zapomínat na dostatek vody. Hlavně při delších cestách by měli dělat přestávky, nechat zvíře proběhnout a napít. V případě velkého horka je potřeba zvířatům vytvořit štít a chlazení, vhodné jsou například chladicí podložky.

Pokud se stane, že se zvíře přehřeje, je nutné mu podle SVS poskytnout první pomoc ochlazováním vlažnou vodou, jeho umístěním do stínu a zjištěním dostatečného přísunu vody. Lidé by také měli vyhledat pomoc veterinárního lékaře. Pro venčení psů by měli volit především ráno a večer, kdy jsou teploty nižší.

Obdobná pravidla platí podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda pro přepravu hospodářských zvířat. "V horkých dnech se doporučuje přepravu směřovat především do brzkých ranních, večerních nebo nočních hodin. Každopádně je nutné zajistit splnění požadavků daných legislativou, především pak teplotu při přepravě, délku přepravy, zajištění napájení, krmení a odpočinku zvířat," říká.

V chovech hospodářských zvířat je v případě tropických teplot vhodné zvířata zchladit. U pastevně chovaných zvířat, jako jsou především ovce, skot a koně, musí být na pozemku možnost úkrytu před sluncem. Nutné je dostatečné napájení. Dospělé prase potřebuje na den 25 litrů vody, ovce 20 litrů, dospělý skot 40 litrů a dojnice dokonce 100 až 180 litrů.

V hospodářských budovách by měla zajištěná ventilace a také náhradní zdroje energie. V pohotovostním plánu chovatele musí být podle SVS uvedená doba, po kterou je možné udržet dobré životní podmínky pro zvířata v případě selhání umělého větracího systému. Chovatel v případě výpadku energie v ustájovacích prostorech musí zajistit činnost náhradních energetických zdrojů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, tropy, zvířata, voda, veterinární lékař, Česko, hospodářské zvíře, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé by měli ve vedrech věnovat pozornost i zvířatům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.