Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na brněnských přírodních koupalištích je hlava na hlavě, kvalita vody je dobrá

Brňané dnes zažívají extrémně horké počasí. Mnoho z nich vyrazilo ve vedrech za osvěžením do přírody. Podle jihomoravských hygieniků má voda všech sledovaných koupališť dobrou kvalitu. Koupaní proto nepředstavuje žádné zdravotní riziko a obavy nemusí mít ve většině případů ani lidé se zdravotními problémy.

Mnoho lidí různých generací zavítalo například na Brněnskou přehradu, která patří mezi oblíbené rekreační lokality v moravské metropoli. Mezi návštěvníky byli třeba žáci základní školy, kteří si vyučování zpestřili u vodního díla na Svratce. Vesele se postrkovali u břehu a stříkali po sobě vodu z pestrobarevných vodních pistolek. Na koupající se děti dohlížela i jejich učitelka. „Na stránkách hygieny jsem zjišťovala, jaká je kvalita vody na přírodních koupalištích a zda je pro děti koupání bezpečné. Přehrada dopadla dobře, takže jsme se nebáli sem děti vzít,“ řekla učitelka ze základní školy Kamínky, Marcela Kučerová.

Letního počasí si kromě dětí užívalo i množství seniorů. Posedávali na lehátkách nebo se slunili na břehu s kelímkem studené limonády či piva. „Já bydlím kousek odtud a chodím sem každý den. Většinou ale zůstávám na břehu, koupat se nechodím, voda je na mě strašně studená. Potřebovala bych, aby měla aspoň třicet stupňů, abych do toho vlezla,“ popsala důchodkyně Eva Doležalová, která si zrovna natírala kůži opalovacím krémem.

Plno i v biotopu

Podobně rušno bylo dnes také v přírodnímu biotopu v městské části Brno-jih, kde se slunilo několik desítek lidí. Do vody si ale troufli jít pouze odvážlivci. Horké počasí donutilo většinu rekreantů schovat se pod rozměrné slunečníky, odkud nasávali letní atmosféru a užívali si tropického počasí. Nejčastějšími návštěvníky biotopu jsou rodiny s malými dětmi, které uvítaly nové dětské brouzdaliště. V loňském roce bylo dno bazénu pokryto kamínky, letos je nahradila guma, která umožňuje bezpečnější pohyb nejmenších návštěvníků ve vodě.

Voda je dobrá

Všechny přírodní nádrže v Jihomoravském kraji jsou nyní podle údajů jihomoravských hygieniků na stupni jedna, což znamená, že jsou ideální podmínky ke koupání.  Kromě přehrady a biotopu se mohou milovníci vodních radovánek osvěžit i v dalších přírodních nádrží na jižní Moravě. Mimo jiné například na pláži Vranov na Znojemsku, v nádrži Nové Mlýny na Břeclavsku nebo v lomu u Mikulova, který byl letos nově zařazen mezi testované nádrže.

Hygienici provádějí měření nejméně jednou za měsíc, na některých místech i častěji. Z části sledovaných koupališť jim posílají údaje i provozovatelé. „Voda je vhodná ke koupání. V nejbližších týdnech nečekáme zhoršení, ještě je brzy, uvedl pro ČTK Miroslav Staněk, ředitel hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice. Horší kvalita vody nastává například kvůli horku, nižším průtokům vody, přemnožení sinic nebo kvůli dešťům.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto ,

Štítky Brno, koupaliště, Voda, Hygiena, biotop, Horko, nádrž, koupání, přírodní koupaliště, Eva Doležalová, Svratka, Brněnská přehrada, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnských přírodních koupalištích je hlava na hlavě, kvalita vody je dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.