Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úřad varuje české firmy před další vlnou vyděračské kampaně

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na další vlnu vyděračské kampaně, která cílí na veřejný i privátní sektor. Útočník se podle úřadu vydává za kyberkriminální skupinu s názvem Fancy Lazarus, která pod výhrůžkou silného DDoS útoku požaduje zaplacení výkupného v bitcoinech. NÚKIB to dnes uvedl na svém webu. Před vyděračskou kampaní úřad varoval i ve druhé polovině května.

Úřad uvedl, že v této vlně kampaně po nezaplacení výkupného v daném termínu útok začne a požadovaná částka se každý další den postupně zvyšuje. „Útočník komunikuje přes e-mail - nejčastěji ze schránek z domény protonmail.com. E-maily jsou cílené na vrcholné představitele dané instituce a obsahují pokyny k zaplacení výkupného,“ uvedl úřad.

V případě obdržení obdobného vyděračského e-mailu úřad doporučuje výkupné neplatit a kontaktovat policii nebo provozovatele národního CERT, což je bezpečnostní tým pro koordinaci řešení bezpečnostních incidentů v počítačových sítích, a případně i NÚKIB, pokud jde o subjekt podléhající zákonu o kybernetické bezpečnosti.

Ve druhé polovině května NÚKIB varoval před vyděračským softwarem Avaddon, tato kampaň cílí na české firmy a organizace napříč sektory. Útočníci v napadeném systému soubory zašifrují a část dat zveřejní na takzvaném darkwebu, aby vydíraného motivovali k zaplacení za dešifrování a nezveřejnění zbytku dat. Temný web neboli darkweb je část internetu, kam se nelze dostat z internetových vyhledavačů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kaspersky.com

Štítky Bezpečnost, NÚKIB, Brno, Úřad, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Bitcoin, CERT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad varuje české firmy před další vlnou vyděračské kampaně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.