Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Důchodce vyveze na výlet cyklorikša

Na výlet, kávu či zmrzlinu vyveze nově důchodce Domova seniorů Břeclav cyklorikša, která se tento týden oficiálně objevila v ulicích jihomoravského města. Elektrickou tříkolku řídí vyškolený dobrovolník, který sveze zájemce, kam bude chtít.

Pořízením vozítka chce břeclavská radnice usnadnit seniorům cestování. „Rikša bude ustájena v Domově seniorů a má být spíše volnočasovou variantou, dobrovolníci je mohou vyvézt podél řeky, na zmrzlinu, nebo zavzpomínat na místa, na která by se jinak díky snížené mobilitě dostávali jen velmi komplikovaně,“ řekl místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní), který se stal také jedním z proškolených dobrovolníků.

Od projektu si v okresním městě na řece Dyji slibují také to, že si cestující můžou popovídat s řidičem, čímž dojde ke sblížení starší a mladší generace. Břeclav se inspirovala zahraniční iniciativou Cycling without age, která vznikla v Dánsku. Postupně se projekt rozšířil i do dalších desítek měst po celém světě. Cílem je umožnit seniorům a lidem se zdravotním omezením dostat se na místa, která navštívili před mnoha lety. 

Na zakoupení netradičního dopravního prostředku se podílela jak radnice, tak i Nadace ČEZ. Rikšu budou řídit proškolení dobrovolníci z dobrovolnického centra ADRA Břeclav, kteří si minulý týden v rámci zkušebních jízd cyklorikšu vyzkoušeli.

Ohodnoť článek

Foto FB/Město Břeclav

Štítky Břeclav, Cyklistika, Stáří, Turistika, Dánsko, ČEZ, Dyje, výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důchodce vyveze na výlet cyklorikša  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.