Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnští odborníci zrekonstruovali tváře žen z Krumlovského lesa

Odborníci z Moravského zemského muzea v Brně vytvořili trojrozměrné rekonstrukce podle originálních lebek žen nalezených v Krumlovském lese. Pozůstatky dvou osob, které žily v období neolitu, se zachovaly v dobrém stavu a objevili je archeologové roku 2002.

Autory trojrozměrných rekonstrukcí lebek žen jsou Eva Vaníčková a Ondřej Bílek z Moravského zemského muzea. Pozůstatky žen se našly roku 2002 při archeologickém výzkumu v Krumlovském lese na Znojemsku a pocházejí zhruba z roku 4210 před naším letopočtem.

„Skelet mladší ženy byl nalezen v jedné z těžebních šachet v hloubce cca šesti metrů. Ležela v postranním rozšíření šachty v skrčené poloze. V hloubce sedmi metrů archeologové odkryli další téměř kompletně zachovalý skelet 35-40leté ženy v natažené poloze s rukama sepnutýma za hlavou. Ta měla na hrudi kostru novorozence," popsali odborníci.

Starší žena, jejíž tělo našli výzkumníci hlouběji, byla velmi drobná a podle stavu kostí trpěla chudokrevností. Mladší žena měla také drobnou postavu a její zdravotní stav byl dobrý, podepsaly se na něm ale období stresu, hladu a strádání v období růstu.

Při rekonstrukci využili odborníci genetické určení barvy duhovky. U starší ženy je více než devadesátiprocentní šance, že měla světlé oči, a pravděpodobně tedy také světlé vlasy. U mladší ženy je nejpravděpodobnější barvou očí oříšková nebo zelená. Provedené testy DNA odhalily, že ženy byly příbuzné, a to nejspíše sestry, nebo matka a dcera. Nalezené dítě ale žádné z nich nepatřilo.

Ohodnoť článek

Foto Filip Fojtík

Štítky rekonstrukce, muzeum, ženy, výzkum, Krumlovský les, Moravské zemské muzeum, Brno, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští odborníci zrekonstruovali tváře žen z Krumlovského lesa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.