Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V Brně letos rostlo nejvíce konikleců pohromadě, jde o světový unikát

Koniklecům velkokvětým se letos v Brně obzvlášť dařilo, v rezervaci Kamenný vrch se dokonce potvrdila světová rarita. Při sčítání kvítků se ukázalo, že jich tam roste nejvíce pohromadě. Odborníci ale varují před ničením rostlin turisty, každoročně se poškodí tisíce kusů.

Letošní sčítání konikleců velkokvětých v brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch potvrdilo světový unikát této lokality. Odborník jich napočítal bezmála 63 400. Podle Viléma Jurka z ekologického sdružení Rezekvítek, které se o rezervaci dlouhodobě stará, jich nikde tolik pohromadě neroste.

Koniklece sčítal Lubomír Tichý z přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Pomáhaly mu počítačové analýzy, i podle nich jde ale o expertní odhad a spočítat každou rostlinu kus po kuse jednoduše není dost dobře proveditelné. „Současný zaznamenaný stav 63.391 kvetoucích rostlin koniklece velkokvětého na lokalitě Kamenný vrch v roce 2021 je v porovnání se situací před pěti lety určitým zlepšením. V roce 2016 zde bylo zaregistrováno pouze 51.427 jedinců, tedy asi o dvacet procent méně než v roce 2009, kdy bylo zjištěno celkem 65.700 jedinců," popsal Tichý.

Počet konikleců v lokalitě je až světově unikátní. Koniklec velkokvětý totiž roste jen ve střední Evropě, a to především na Moravě, v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku a v severním Srbsku. V žádné další lokalitě ale takového počtu nedosahuje.

Ničení květin návštěvníky

Tichý však upozornil na to, že letos bylo na Kamenném vrchu mnoho trsů konikleců poškozeno kolem cest. Lidé nechodili jen po nich, ale i podél nich. Šířka cest se tudíž oproti minulému stavu zdvojnásobila až ztrojnásobila. „To samo o sobě znamená problém pro rostliny v těsné blízkosti cest - odhadem je postiženo větší návštěvností tři tisíce až pět tisíc rostlin," uvedl Tichý.

Stalo se tak i přes to, že koniklece na Kamenném vrchu letos po delší době hlídali dobrovolníci, ochranáři také část zapáskovali. V budoucnu by koniklecům na Kamenném vrchu mohl ulevit dřevěný chodník vedoucí nad terénem. Návštěvníci rezervace by chodili po něm, a koniklece by tak nesešlapávali. Financovat by ho mohl brněnský participativní rozpočet, v němž lidé vybírají projekty k uskutečnění.

Koniklec velkokvětý je bezmála třicet centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. Kvete brzy na jaře.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pasja1000, Pixabay

Štítky ČR, rezervace, koniklece, Brno, rarita, koniklec, rostliny, Kamenný vrch, Xavier Baumaxa, Masarykova univerzita, Rakousko, Maďarsko, Srbsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně letos rostlo nejvíce konikleců pohromadě, jde o světový unikát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.