Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně lidé vytvoří pietní místo a vzpomenou na oběti covidu

Před budovou Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) v Brně se v úterý (8.6) chystá pietní shromáždění, kterým organizátoři chtějí vzpomenout na oběti pandemie. Na tamější travnaté ploše pod sakurami položí lidé věnce, květiny nebo fotografie zemřelých. Akci nazvanou Pro-žít ztráty organizuje neziskovka Ke Kořenům ve spolupráci s radnicí Brno–střed.

Organizátoři připravili pro zájemce pestrý program. Už od 13:00 hodin spustí koncert hudebníci z JAMU. Lidem bude k dispozici také průvodkyně z neziskové organizace Ke kořenům, jež se zabývá doprovázením pozůstalých, nebo zástupci radnice ze sociálního a zdravotního odboru. Akcí chtějí pořadatelé umožnit lidem, rozloučit se s blízkými. V době vládních opatření to totiž hromadně nebylo možné. 

Bude prostor mluvit, mlčet, vyjádřit se písmem nebo velmi symbolicky, třeba položením květin, zavěšením vzkazu či kresby nebo zapálením plovoucí svíčky. Společně se zde pokusíme prozkoumat, zda nás tato zkušenost i něco naučila a vytvořit prostor pro vnitřní proměnu,“ sdělila Kateřina Grofová ze spolupořádající organizace Ke kořenům.

Pietní shromáždění skončí kolem půl páté odpoledne, kdy se vysloví jména zemřelých. Podle radní Brno–střed pro sociální a zdravotní oblast Marie Jílkové (KDU-ČSL) má akce pomoci pozůstalým vnitřně překonat ztrátu blízké osoby.

S důsledky této krize však budeme žít ještě dlouho, a abychom mohli jít dál a být vnitřně zdraví, potřebujeme pojmenovat ztráty, které nás postihly, což může být například ztráta přátel, příbuzných, sousedů, ale i stability, pocitu jistoty, vztahů, práce,“ uvedla Jílková, jež je hlavní iniciátorkou akce.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky JAMU, Brno-střed, Covid, Vzpomínka, Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Marie Jílková, COVID-19, KDU-ČSL, radnice, květiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně lidé vytvoří pietní místo a vzpomenou na oběti covidu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.