Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Notový zápisník známého českého skladatele ležel u popelnic v Paříži

Na unikátní nález notového zápisníku českého skladatele narazila Pařížanka mezi odpadky. K identifikaci objevu jí pomohla výstava o skladateli Antonínu Rejchovi, na které pracovala Moravská zemská knihovna v Brně a Francouzská národní knihovna v Paříži.

Pařížanka Pauline Paris našla u popelnic krabici s historickými dokumenty z období první světové války. Při prohledávání jejího obsahu narazila na téměř dvě stě let starý notový zápisník. Nálezkyně v zápiscích neobjevila žádné údaje o autorovi, v přiložených dopisech si však všimla podpisu Antonína Rejchy. Jméno začala vyhledávat na internetu a narazila na připravovanou výstavu Antonín Rejcha znovunalezený, obrátila se tedy na Francouzskou národní knihovnu.

„Zápisník omylem vyhodili vzdálení příbuzní Antonína Rejchy spolu s dalšími rodinnými dokumenty. Sousedka jej díky své zvídavosti nalezla a jsme rádi, že se jej rozhodla bez váhání darovat do našich sbírek,“ vysvětlil správce Rejchova fondu a spoluautor výstavy François-Pierre Goy. V zápisníku našli badatelé poznámky k autorovým skladbám a notové zápisy, které souvisí s jeho pedagogickým působením.

Výstava bude online

Antonín Rejcha byl uznávaným profesorem skladby, symfonickým i operním skladatelem, a blízkým přítelem Ludwiga van Beethovena. Autor nejčastěji skládal pro smyčcové a dechové nástroje nebo pro klavír. Jeho díla jsou však rozeseta po celé Evropě, proto systematický katalog jeho tvorby zatím neexistuje.

Výstava o Rejchovi byla původně plánovaná do prostorů muzeí. „Aby expozice měla co největší dosah, rozhodli jsme se ji zveřejnit online. Nečekali jsme však, že výstava pomůže k objevení skladatelova zápisníku,“ řekl ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravská zemská knihovna

Štítky skladatel, zápisník, Brno, Antonín Rejcha, výstava, Paříž, Moravská zemská knihovna, Francouzská národní knihovna, první světová válka, popelnice, Ludwig van Beethoven, François-Pierre Goy, Tomáš Kubíček, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Notový zápisník známého českého skladatele ležel u popelnic v Paříži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.