Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V brněnských Přízřenicích vznikne tři sta nových družstevních bytů

Hypotéky s přísnějšími podmínkami jsou pro mladé rodiny často nedostupné. V moravské metropoli navíc poptávka po nemovitostech převyšuje nabídku. Špatnou situaci se vedení města rozhodlo řešit výstavbou nových družstevních bytů, které nově mají vzniknout v Přízřenicích v lokalitě Brno–Jih. Na projekt radní hledají projektanta.

Celkové náklady na výstavbu domu v Moravanské ulici přesáhnou miliardu korun, odhaduje brněská radnice. „Projekt budou financovat družstva, kterým město pomůže vyjednat nižší úrokovou sazbu hypotéky u banky. Primárním účelem nebude zisk jako u developerských projektů, družstevníci totiž byty získají za nákladové ceny,“ řekl náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD). Poslední městskou stavbu v ulici Bratislavská se městu podařilo získat za cenu 32 000 korun za metr čtverečný.

Ceny developerských bytových novostaveb se v letošním roce vyšplhaly až na sto tisíc korun za metr čtverečný. Podle developerů Brno v tomto roce prolomilo hranici, o které si ještě před několika lety mysleli, že je nepřekonatelná. Výstavbou nových družstevních bytů se snaží město reagovat na zvyšující se ceny nemovitostí, na které je pro zájemce čím dál složitější dosáhnout.

Tři sta nových bytů

Projekt domu v Přízřenicích zahrne i výsledky studie, kterou zpracovala Kancelář architekta města Brna. „V platném územním plánu jsou dlouhodobě tyto městské pozemky určeny pro bytovou zástavbu a stejně tak s ní počítá i připravovaný územní plán. Studie, kterou si město nechalo zpracovat, počítá v této části s výstavbou asi tři sta družstevních bytů,“ dodal Oliva.

Zájemci o družstevní bydlení musí splnit několik podmínek, například věk do 36 let, nesmí vlastnit nemovitost, měsíční příjem jednotlivce či páru se má pohybovat od pětatřiceti tisíc do padesáti tisíc korun čistého měsíčně.

Nemovitost v Přízřenicích bude hotová v roce 2026. Další družstevní bydlení vznikne na Kamenném vrchu, v ulici Francouzská nebo na Rumišti.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto městská část Brno - jih

Štítky bydlení, družstevní byty, Brno, výstavba, Přízřenice, projekt, stavba, nemovitost, Jiří Oliva, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnských Přízřenicích vznikne tři sta nových družstevních bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.