Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Uplynulo 85 let od tragického školního výletu, utopila se třicítka dětí

Zítra to bude pětaosmdesát let od doby, kdy se u Nových Mlýnů na Břeclavsku odehrála tragická událost, na kterou nejen místní dodnes vzpomínají. V prudkém říčním toku Dyje se tenkrát na pramici utopily tři desítky malých dětí z rakvické školy.

Osudný školní výlet se konal 26. května 1936. Celkem 95 dětí se toho dne vydalo kochat krajinou pálavských kopců na osmi selských povozech. Poté, co školáci brzy ráno dorazili do Nových Mlýnů, se měli nalodit na pramici a přejet řeku Dyji. Silně rozvodněný tok se zvýšenou hladinou ale všechny překvapil, převozy navíc nebyly v dobrém stavu.

Kvůli počátečnímu strachu se proto na první pramice nalodilo jen několik dětí, na třetí už se ale nahrnulo 52 z nich, a to společně s koňským spřežením. Převoz se několik metrů od břehu najednou naklonil, všichni přítomní skončili ve vodě a prudká řeka je táhla směrem ke splavu. Protože málokteré dítko umělo plavat, dopadla událost tragicky. Dvaatřicet žáků výlet nepřežilo a poslední tělíčko vydala Dyje až po deseti měsících.

Tragédie zasáhla všechny

Nešťastná událost zasáhla nejen rodiny a blízké utopených školáků, ale také život jejich učitelů. Řídící učitel Bohumil Horňanský a jeho dva kolegové, kteří byli u tragédie přítomní, byli viny za neštěstí sice soudem zproštěni, ve svědomí si ji ale nesli do konce svých dní. Mlynář Josef Veverka, kterému daný prám patřil, byl odsouzen k pěti měsícům nepodmíněně, a převozník Leopold Schuster, jenž přívoz provozoval, k deseti měsícům vězení.

Událost dodnes připomíná pomníček na obecním hřbitově v Rakvicích a také pomník na místě tragédie, který nechal postavit prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Pamětní deska se nachází i na staré školní budově v obci. Vzpomínkou na nešťastný májový den je také píseň, která příběh utonulých školáků připomíná.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Obec Rakvice

Štítky ČR, historie, neštěstí, 26. května, Rakvice, výlet, Dyje, okres Břeclav, Tomáš Garrigue Masaryk, Josef Veverka, Leopold Schuster

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jitka Ružovičová

Tu písničku znám. Je krásná, ale moc smutná. Na moravské Dyji sluníčko nesvítí. Voda tam pohřbila nejkrásnější kviti.......

Středa, 26. května 2021, 21:08Odpovědět

Supr Holky

To bylo hodně nezodpovědné.

Středa, 26. května 2021, 16:12Odpovědět

Pavlína Pálinkášová

Moje babička, za svobodna Rozvita Pohlová, provdaná Krůzová, tento výlet přežila. Dodnes mám několik novinových výstřižků a hlavně vzpomínky, co mi babička vyprávěla. Chodily jsme spolu, v době letních prázdnin, když jsem k nim jezdila, na hřbitov za dušičkami dětí, které to nepřežily a babička je znala.

Úterý, 25. května 2021, 19:36Odpovědět

Marie Koláčová

V Rakvicích na Dyji stal se tam případ zlý. Děti šly s veselou na výlet, víc se nevrátily. Sedly na pramici vesele a šťastně, aby se převezly na druhý břeh všichni sspolečně . Dál si to už moc nepamatuji.......

Úterý, 25. května 2021, 17:52Odpovědět

Lodendal Von Tatarek Ivana

Babička to zpívala . Ale nevím přesně . Na Moravské Dyji sluníčko nesvítí tam vlny pohřbily dvaatřicet dětí. Dvaatřicet dětí vyjelo na výlet ani netušily že jedou naposled. Uprostřed mostu koně se splašily dvaatřicet dětí vlny pohltily. Ach mamko matičko .... dál nevím jen nějak snad zpívala o 31 dětech..

Úterý, 25. května 2021, 15:25Odpovědět

Ladislav Hnyk

Irena Santnerová Různé varianty najde na yuotube pod názvem Zrádná Dyje.

Úterý, 25. května 2021, 15:03Odpovědět

Irena Santnerová

Moje maminka na tu hrůzu vzpomínala a písničku nám zpívala. Škoda, už si slova nepamatuji. Něco jako : a ta dravá Dyje, všechny je pohřbila......, maminka mi to už nezazpívá, bohužel už dlouho není.

Úterý, 25. května 2021, 14:17Odpovědět

Dagmar Ry

TOHLE je tragédie!

Úterý, 25. května 2021, 12:16Odpovědět

Uplynulo 85 let od tragického školního výletu, utopila se třicítka dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.