Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opravené kino Scala usadí diváky do nových sedaček

Do nového se obléklo Univerzitní kino Scala na Moravském náměstí v Brně. Na začátku roku bylo zrekonstruováno všech 475 starých sedaček, které nevyhovovaly především celodenním konferencím. Poté kino čekala výměna koberců v promítacím sále i na balkóně. Kino se návštěvníkům znovu otevře v pondělí 24. května.

„Dlouho jsme usilovali o nové sedačky, které by vyhovovaly současným standardům, a zároveň nenarušily charismatický vzhled sálu. Letos v lednu, zrovna v době, kdy kultura kvůli pandemii mlčela, se nám to podařilo,“ řekl manažer Univerzitního kina Scala Petr Dimitrov.

Další opravy čekaly i venkovní prostory Scaly. Nad vchod z Moravského náměstí byl nainstalován světelný nápis. Další nápisy a znaky v novém vizuálním stylu univerzity jsou umístěny na několika místech i v interiéru kina.

Opravy prostorů stály více než tři miliony korun. „Přibližně desetinu nákladů pokryl grant Státního fondu kinematografie, největší podíl financí zaštítila Masarykova univerzita, a část peněz přispěli sami fanoušci, kteří si pomocí projektu Daruj Scale adoptovali sedačku,“ dodal Dimitrov. Dárci najdou štítky se svými jmény přímo na adoptované sedačce nebo ve foyer kina na tabuli.

Kino zachránili akademici

Kino Scala vzniklo již v roce 1929. Po velkou část své historie bylo dějištěm filmových premiér i dalších významných kulturních a společenských událostí, včetně vědeckých a politických přednášek. Když tradiční městské kino přestávalo obstávat v konkurenci těch multiplexových, vedení Brna se v roce 2011 rozhodlo, že jej uzavře.

Kino zachránila iniciativa Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Po několika jednáních s radními bylo rozhodnuto, že novým provozovatelem kina se stane soukromá společnost Aeropolis.  V posledních letech se Scala oficiálně drží na pozici nejnavštěvovanějšího jednosálového kina v České republice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kino Scala

Štítky kino, Scala, rekonstrukce, Brno, Moravské náměstí, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, Masarykova univerzita, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravené kino Scala usadí diváky do nových sedaček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.