Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj podpoří výzkum vesmírných technologií, dá na něj třináct milionů

Jihomoravský kraj přislíbil půl milionu eur, tedy zhruba třináct milionů korun, inkubátoru Evropské kosmické agentury v Brně (ESA BIC). Finance podpoří výzkum vesmírných technologií a navážou na dosavadní posuny ve vývoji na jihomoravské scéně, kde již dříve vznikly specializované mapy pro chytré zemědělství nebo brýle pro virtuální realitu.

Schválená finanční podpora tvoří polovinu všech peněz, které by si mezi sebou mělo v následujících pěti letech rozdělit 15 startupů. O druhé polovině částky aktuálně rozhoduje Evropská kosmická agentura. 

Třináct milionů korun nebude směřovat k vesmírným technologiím, které by zanechaly lidskou stopu v kosmu, ale naopak k těm, jež se využijí v běžném životě na Zemi. „Díky vesmírným technologiím má lidstvo třeba termofólii, paměťovou pěnu nebo požární hlásiče. Proč by nemohl vzniknout podobný přelomový nápad u nás na jihu Moravy," řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Od roku 2018 se s žádostí o vstup do ESA BIC přihlásilo padesát uchazečů, z nichž devět již finance na své výzkumy získalo. Mezi podpořené firmy se dostaly společnosti vyvíjející pozemní stanice pro komunikaci se satelity, bezpilotní letadla nebo brýle pro virtuální realitu.

Vymezené finance pomohly podle mluvčího inovační agentury JIC Martina Gillára zvýšit atraktivitu jižní Moravy pro zahraniční investory, z nichž někteří v kraji během posledních let otevřeli své pobočky. „Rozvoji Brna jako centra kosmických technologií také pomohl úspěch firmy SAB Aerospace, jejíž nosič satelitů vynesla před časem do vesmíru raketa VEGA,“ popsal.

Ohodnoť článek

Foto Flickr.com/JESHOOTS-com

Štítky vesmír, výzkum, technologie, kraj, Evropská kosmická agentura, Jihomoravský kraj, Brno, Jan Grolich, Země, KDU-ČSL, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří výzkum vesmírných technologií, dá na něj třináct milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.