Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Středověké sklepení pod hotelem Slavia se otevře veřejnosti

Návštěvníci budou moci obdivovat další podzemní prostory v centru Brna. Město sjednalo smlouvu o pronájmu sklepení pod povrchem země v Solniční ulici, kde je historický středověký sklep se střílnou. Pronájem bude stát symbolickou jednu korunu a hotel Slavia slibuje také vybudování chodby, díky které bude do sklepů umožněn bezplatný a přímý vstup. 

Středověký sklep o velikosti 35 metrů čtverečních se nachází v ulici Solniční pod pozemky města, společnosti Slavia a letní zahrádkou restaurace hotelu. Sklep je umístěný pouze dva metry pod povrchem a původně byl součástí hradební věže v městském opevnění. Směřoval do městského příkopu v dnešní Solniční a Besední ulici. O tom svědčí dva výklenky se střílnami a kamennými průzory, které se dochovaly ve zdivu. Věž a přilehlé domy byly v roce 1861 zbořeny a o 33 let později byl na místě postaven hotel Slavia. 

Přístup do podzemí usnadní chodba, kterou vybuduje společnost vlastnící hotel. „Hradební bašta ze 17. století byla objevena až při sanaci podzemí v roce 2002. Dnes je přístupná pouze po žebříku poklopem v chodníku. Komfortní přístup k památce by tak měla zajistit chodba splňující stavebně-technické normy a respektující její architektonickou a historickou hodnotu, která ji propojí s hotelem,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. Firma se bude starat také o údržbu sklepa. 

Podzemí objevené před osmnácti lety bylo z poloviny zasypané hlínou, stavebním odpadem a uhnilým dřevem. Protože se jednalo o jedinečný objekt, byl vyklizen a postupně vyspraven a opatřen šachtou s odvětráváním, která nahradila původní kanalizační šachtu přístupnou z letní zahrádky restaurace. 

Pronájem za korunu, náklady za dva miliony

Brněnští radní schválili uzavření smlouvy mezi městem a společností Slavia A. D. 1899, která zde provozuje hotel. Nájem prostoru bude stát symbolickou jednu korunu na padesát let. 

„Náklady na zpřístupnění historického sklepa projektant odhadl na 1,6 až 2 miliony korun. Připočíst je třeba také pravidelné roční náklady na nutnou správu a údržbu. Vše, včetně jednání s památkovým úřadem a ostatními dotčenými subjekty, zajistí hotel ve své režii,“ dodal radní pro oblast investic David Grund. 

Podzemní historický sklep může po otevření doplnit již známé brněnské památky, jako je Labyrint pod Zelným trhem, Kostnice u sv. Jakuba, Mincmitrovský sklep nebo protiatomové bunkry 10-Z a kryt Denis.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Brna

Štítky podzemí, Brno, solniční, hotel slavia, hotel, sklep, chodba, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středověké sklepení pod hotelem Slavia se otevře veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.