Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hotely a penziony na jižní Moravě se chystají na otevření od 24. května

Ubytovací zařízení na jižní Moravě se chystají na otevření. Vláda včera rozhodla, že hotely a podobná zařízení mohou otevřít s využitím plné kapacity od 24. května. Hosté ale budou muset prokázat bezinfekčnost, a to testy na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19. Poptávka je ale výrazná a na jižní Moravě se plní ubytovací kapacity pro léto, vyplývá z ankety ČTK mezi provozovateli hotelů a penzionů.

Manažerka hotelu International v Brně Beatrice Vojtková nečeká, že se ze dne na den vrátí návštěvnost do starých kolejí. „Bude to mít pomalou náběhovou křivku. Z dostupných zdrojů vyplývá, že se na jižní Moravě plní ubytovací kapacity pro letní období, ale Brno je konferenční a veletržní aglomerace, takže tuto klientelu hned tak nezískáme," řekla Vojtková. Dodala, že kontrola bezinfekčnosti bude do jisté míry komplikací s ohledem na soukromí klientů.

Jinak to vidí oblastní ředitelka brněnského hotelu Barceló Markéta Janatová. „Co se týče administrativní zátěže, zatím to vypadá, že bude lehčí získávat od klientů potvrzení negativních testů. Dosud při pracovních cestách musí mít klient potvrzení od zaměstnavatele a z hlediska administrativní zátěže je to složitější," řekla Janatová. Podle ní je hotel připravený na turisty i s ohledem na to, že dosud fungoval pro pracovní nebo lékařské účely. "Není pro nás problém se takto během týdne přizpůsobit, abychom byli schopní ubytovat domácí turistickou klientelu. Uvítali bychom ale otevření hranic kvůli zahraničním turistům, to bude hotely stále trápit," dodala Janatová.

Na otevření se chytá i penzion Čechův dvůr v Louce na Hodonínsku. „Konečně budeme moci ubytovat lidi, protože poptávka je výrazná. Lidé už se zajímají o ubytování nejen na jeden nebo dva dny, ale na více dní, protože nikdo neví, jak to bude s cestováním do zahraničí," uvedl provozovatel penzionu Martin Kučera. Přestávku tři čtvrtě roku využili k vylepšení penzionu.

Hotely, penziony a další ubytovací provozy mohly dosud sloužit jen klientům cestujícím za služebním účelem nebo lékařem. Pro rekreační účely jejich provoz vláda kvůli druhé vlně pandemie zakázala od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Flickr.com

Štítky ČR, hotely, turistika, koronavirus, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, penzion, hotel, Brno, Martin Kučera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotely a penziony na jižní Moravě se chystají na otevření od 24. května  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.