Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brněnské hospody ožily, radost hospodským nezkazil ani déšť

Téměř pět měsíců zely restaurace po celém Česku prázdnotou. Dnes podniky poprvé od 18. prosince minulého roku otevřely. Zákazníky přivítali provozovatelé a personál zatím jen na zahrádkách. Radost z otevření si nenechali hospodští zkazit ani deštivým počasím, které po celý den v moravské metropoli panovalo.

Boris Heneš spoluvlastní v Brně restauraci Grill&Beer Vulcano, ve které pracuje zhruba dvacet lidí. Většina personálu dnes přišla do práce s nezvyklým předstihem, aby i společně majitelem vyhlíželi první zákazníky, kteří si i přes nepřízeň počasí našli cestu na kryté venkovní posezení.

Je to pro nás jako nový začátek, protože pauza byla opravu dlouhá. Všichni jsme z toho trochu nervózní, ale na druhou stranu se na lidi hrozně těšíme, i když to ještě není úplně plnohodnotný provoz. Zahrádku, která za normálních okolních tvoří asi čtyřicet procent celkové kapacity podniku, jsme připravovali v předstihu, abychom dodrželi všechna hygienická nařízení. Sice dnes prší, ale hlavně, že už konečně můžeme otevřít,“ říká Heneš, jenž v Brně rovněž spoluvlastní podnik By the Way nedaleko cyklostezky v části Komárov. 

Kuchaři se vrhli dnes do práce

Krabičky nás už nebavily

Do práce s chutí vstával Vlastimil Lakomý, který pracuje v podniku jako šéfkuchař. Chyběl mu zejména šrumec v kuchyni, zvuk cinkajících příborů a také servírování jídla na talíř. Po dobu pandemie totiž pokrmy aranžoval pouze do krabiček.

Na servírování porcí do krabiček jsem si musel zvyknout. Na talíři si můžu s pokrmem daleko lépe pohrát, aby jídlo vypadalo přesně tak, jak si představuji. Navíc do krabiček jsme třeba nepřipravovali hovězí steaky, protože ty se musí jíst vždy za čerstva,“ popisuje šéfkuchař.

Boris Heneš, spolumajitel podniku Grill&Beer Vulcano

Udržet kvalitní personál

Podle Heneše je pro provozovatele restaurací v současné době nejtěžší nejistota. Podnikatelé totiž netuší, kdy budou muset zase provozovny zavřít a na jak dlouho například nakoupit zboží.  Složité je pro hospodské také udržet pohromadě personál. Část pracovníků totiž kvůli obavám z finančních problémů opustila gastronomii a šla hledat práci do jiného oboru. V mnohých případech nepomohly ani státní kompenzace mezd. 

Najít v současné době kvalitní lidi je hrozně složité. Nikoho jsme proto nepropouštěli, byť to bylo finančně náročné. Ani pro personál to ale nebylo jednoduché, patří jim velký dík, že to zvládli. Náhrady od státu nám sice pomohly, ale v žádném případě nepokryjí veškeré náklady spojené s omezeným provozem. Někteří si proto hledali krátkodobé brigády,“ tvrdí Heneš, jenž odhaduje ztráty kvůli covidové pandemii ve stovkách tisíc korun.

Zatímco v některých podnicích se po omezení personál nezměnil, jiné provozovny takové štěstí neměly. Ztráty sčítá například brněnská kavárna Podnebí.

Spousta lidí u nás pracovala brigádně, a tak si mezitím našli práci v jiném oboru. Další pracovníci zase odešli, protože za ten rok, co omezení trvá, dokončili školu a už si našli stálé zaměstnání,“ říká provozní Podnebí Ondřej Novotný, kterému rovněž radost z otevření nezkazilo ani špatné počasí, kvůli čemuž dorazilo méně lidí.

Naplno se rozjely také pípy

Jiní se přeorientovali

Rovněž v dalších brněnských podnicích odpočítávali dny, kdy konečně můžou otevřít. Například do kavárny Podnik v centru města mířili lidé už od rána posedět na kávu pod tamější pergolu. Provozovna ale musela přes vynucené uzavření pozměnit nabídku, aby nezkrachovala. 

Pandemie nám otevřela oči, protože jsme se museli přizpůsobit. Primárně vaříme kávu, ale na rozvozových platformách si lidé kávu neobjednají. Proto jsme začali vařit obědová menu, abychom přežili,“ sdělila Kristýna Bartošková z kavárny Podnik.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Hospody, Otevření, Covid, restaurace, Česko, káva, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské hospody ožily, radost hospodským nezkazil ani déšť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.