Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejvyšší státní zástupce Zeman se vzdal funkce, skončí 30. června

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vzdal funkce, jeho mandát zanikne ke 30. červnu. Novinářům to po dnešním zasedání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček (ANO). Zeman ve funkci skončí po deseti a půl letech. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) minulý týden hovořila v médiích o svém záměru podat na Zemana kárnou žalobu. Dnes uvedla, že ji Zemanovo rozhodnutí překvapilo, ale respektuje ho. Jméno jeho nástupce sdělí až později.

Benešová svůj úmysl s kárnou žalobou vysvětlovala tím, že Zeman podle ní porušil zákon svým nedávným vystoupením na tiskové konferenci k případu explozí ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Zemana se v tomto případě zastal premiér Andrej Babiš (ANO). Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše v případu Čapího hnízda, řízení podle něj bylo zastaveno nezákonně a předčasně.

„Vzhledem k tomu, že jsem rezignaci nejvyššího státního zástupce neočekávala, nebyla doručena na ministerstvo spravedlnosti, a navíc Pavel Zeman do 30. června zůstává ve funkci, jméno jeho nástupce s ohledem na výše uvedené sdělím až následně," uvedla Benešová. Havlíček po jednání vlády uvedl, že kabinet vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí a o důvodech rozhodnutí žalobce nediskutoval.

Osmačtyřicetiletý Zeman funkci zastává od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem ČR u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká justice

Štítky ČR, vláda, soud, právo, personální, Zeman, AUDIO, VIDEO, Pavel Zeman, státní zástupce, ANO 2011, Marie Benešová, Karel Havlíček, Andrej Babiš, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Renata Vesecká, Zlínský kraj, Vrbětice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší státní zástupce Zeman se vzdal funkce, skončí 30. června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.