Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské teplárny si pořídily nový software, ročně má ušetřit miliony korun

Teplárny Brno si pořídily nový software, který má ročně ušetřit miliony korun. Technologie slouží k propočtu nejvýhodnějšího zapojení jednotlivých zdrojů v síti na základě určených limitních podmínek a předpokládané spotřeby tepla za dané období. Tím pádem se může lépe plánovat a také stabilizovat cena tepla.

Brněnské teplárny zavedly analytický software jako první společnost svého druhu v Česku software pro optimalizaci provozu svých velkých výrobních zdrojů, kterými jsou v případě Brna Červený mlýn, Špitálka, Brno-Sever a Staré Brno. 

Systém dokáže v reálném čase vyhodnotit a nakonfigurovat nejefektivnější skladbu zdrojů. To se pozitivně promítne do hospodaření celé společnosti a ve finále i v cenové dostupnosti tepla pro naše zákazníky,“ uvedl generální ředitel Teplárny Brno Petr Fajmon.

Model optimalizace pracuje s velkým množstvím informací, jako jsou technické možnosti zdrojů pracujících do soustavy zásobování teplem (SZTE), předpověď počasí, vývoj trhu s elektřinou a podpůrnými službami, predikce vývoje počasí, vstupní cena komodit a celá řada dalších technických a ekonomických dat jak z externích, tak z interních zdrojů.  

Dosavadní plánování výroby tepla i elektřiny vyžadovalo rozsáhlé výpočty v menších programech. Se změnou evropské legislativy se musí všechny teplárny přizpůsobit novým požadavkům EU s elektřinou a službami výkonové rovnováhy přenosové soustavy. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Teplárny Brno

Štítky Teplárny, Brno, Rozvody, Sofware, software, Teplárny Brno, teplo, elektřina, Česko, Evropská unie, Brno-sever, Staré Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské teplárny si pořídily nový software, ročně má ušetřit miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.