Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zemřel chirurg Kořístek, provedl první transplantaci jater v Československu

Zemřel chirurg Vladimír Kořístek, který s kolegy provedl první úspěšnou klinickou transplantaci jater v tehdejším Československu. Bylo mu 93 let. O úmrtí významné osobnosti české cévní, srdeční a transplantační chirurgie informoval předseda České chirurgické společnosti České lékařské společnosti Zdeněk Kala. Kořístek zemřel 11. května.

Většinu své profesionální dráhy pracoval Kořístek ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, kde byl více než 20 let přednostou II. chirurgické kliniky. Patřil k progresivním odborníkům, zasloužil se o rozvoj chlopenní chirurgie a chirurgické léčby ischemické choroby srdeční nebo zavádění podpůrných srdečních mechanismů.

„Mimo své odborné kvality, které byly mnohokrát oceněny i na mezinárodní úrovni, což bylo s ohledem na tehdejší dobu pozoruhodné, vynikal velmi lidským a empatickým přístupem k pacientům," uvedl Zdeněk Kala.

Kořístek učil na lékařské fakultě, kde vychoval řadu odborníků. Po dosažení důchodového věku se chirurgii aktivně věnoval v nemocnicích v Hustopečích, Blansku a Poličce, kde pracoval až do svých 80 let.

Transplantaci jater provedl Kořístek se svým týmem 2. února 1983. Pacient s nádorem na játrech se díky zákroku mohl vrátit ke své práci na dráze a do běžného života. Dosud patří transplantace jater k nejsložitějším chirurgickým výkonům a zákrok dělají jen špičková pracoviště.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Korčák Vít

Štítky ČR, lékaři, věda, úmrtí, Kořístek, FOTO, Vladimír Kořístek, transplantace, Československo, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Hustopeče, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel chirurg Kořístek, provedl první transplantaci jater v Československu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.