Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Židlochovice chystají chytrou čtvrť, parkovat se bude na okraji lokality

V Židlochovicích na Brněnsku plánují výstavbu nové čtvrti nazvané Chytré Líchy. Vynikat má zejména různými technologickými vychytávkami a ekologickými prvky. Naopak se počítá s omezením vjezdu aut. Stavba se má uskutečnit podle studie architektonické kanceláře Pelčák, která nejvíce zabodovala u odborné komise.

S navrženým řešením architektů souhlasila také židlochovická radnice, která návrhu dala na svém posledním jednání zelenou. Celkem porotci vybírali z pěti návrhů. Vítězný návrh počítá z velké části s trojdomy, přesněji s třemi bytovými jednotkami nad sebou, kdy má každá vlastní vchod. Taková koncepce bude mít pozitivní přesah do sociální oblasti. Díky těsnému sousedství jednotlivých domů se může vytvářet ucelená komunita,“ sdělil Pavel Jura, městský architekt Židlochovic. 

Ekologická čtvrť

Hlavní dominantou nové čtvrti jsou kromě samotných objektů také různá ekologická řešení. Dbá se například na dostatečnou výsadbu zeleně, která má obklopovat veškeré domy, které navíc dostanou zelené střechy. Tím se má zpomalit odtok vody a umožnit zpětný odpar do ovzduší. Na střechách mají být rovněž fotovoltalické panely a v okolí zařízení na dobíjení elektromobilů. K dispozici bude také komunitní hub, fitpark, dětské hřiště a další komunitní centrum.

Auta omezíme

Vítězný projekt řeší rovněž otázku parkování. Počítá se, že parkovat se bude na okrajích lokality. O finální verzi se však ještě bude diskutovat. Radnice chce zapojit do plánů místní a jejich připomínky. 

Chceme eliminovat například obavy současných obyvatel okolních ulic, že jim lidé z nové čtvrti budou parkovat před domem. V návaznosti na to tedy bude oproti původnímu návrhu snížena bytová zástavba v Líchách, kapacity parkovišť na okraji ale zůstanou stejné. K redukci zástavby jsme přistoupili i kvůli připomínkám současných obyvatel skrz omezení výhledu z jejich domovů. V území zároveň zůstane rezerva na případné rozšíření parkovacích ploch, pokud by se ukázalo, že je to nutné,“ uvedl starosta Židlochovic Jan Vitula (nez. TOP09).

Ohodnoť článek

Foto Pelčák a partner architekti

Štítky Brněnsko, Výstavba, Židlochovice, Čtvrť, dům, TOP 09, Jan Vitula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Židlochovice chystají chytrou čtvrť, parkovat se bude na okraji lokality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.