Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bytový dům rozhádal lidi na brněnské Mokré Hoře

Na brněnské Mokré Hoře to vře. Část místních z poklidné čtvrti, která patří mezi vyhledávané lokality k bydlení, zvedl ze židle návrh majitele, jenž chce v Brigádnické ulici přestavět rodinný domek na bytový komplex s podzemními garážemi. Lidé proti záměru podepsali petici, v níž vyzývají investora k úpravě plánů. Naopak podnikatel se brání a tvrdí, že záměr je po administrativní a právní stránce zcela v pořádku.

Počátek sporu sahá do minulého roku. Tehdy developer v tamější zástavbě koupil rodinný dům, v němž žil dříve známý moravský zpěvák Petr Ulrych, a představil svou vizi na proměnu. Podle návrhu podnikatele, jenž podle veřejného rejstříků firem figuruje v několika společnostech, se objekt zbourá a přestaví na pět podlažních bytový dům s dvanácti jednotkami. Součástí plánů je také vybudování podzemních garáží s celkem sedmnácti parkovacími míst

U bytů budou například záhonky, terasy, dětské bazénky i zahrádky. V nabídce budou byty různých velikostí, které budu pronajímat. V jednom z bytů budu bydlet já s rodinou,“ představuje svou vizi nynější majitel domu Silvestr Novotný.

Místní se bouří

Proti záměru vystoupilo hned několik místních, kteří již loni v létě iniciovali petici. Podepsalo ji téměř sto lidí. Místním vadí, že poklidná lokalita kvůli stavbě nabobtná a navíc se naruší ráz tamější zástavby. Spor se vystupňoval včera, kdy se okolo plánové výstavby sešlo několik odpůrců s majitelem domu a zástupcem stavebního úřad městské Brno–Řečkovice. 

Bude tady z toho sídliště. Nechápu, jak tady v této lokalitě může něco takového projít. Je to nehoráznost,“ svěřil se jeden z protestujících.  

Nezaparkujeme

Nejčastějším tématem bouřlivé debaty, v níž nebyla nouze o ostré slovní výpady, zaznívalo téma parkování. Právě z vyšší koncentrace automobilů v lokalitě mají obyvatelé okolních domů problém. Už nyní často marně hledají místo ke stání. 

„Cesta je tu úzká, auta si musí uhýbat. Pokud v domě nebudou stačit parkovací místa, budou muset nájemníci parkovat venku,“ uvedla statička Barbora Vanková. V této lokalitě také vede turistická stezka, o to víc je silnice vytížená.

Developer kritiku odmítal s tím, že parkovacích míst bude v domě dost.  „Myslím si, že spousta lidí, která parkuje zde v ulici, by mohla stát u sebe na pozemku,“ uvedl majitel Novotný.

Hrozí sesun svahu

Dalším problémem, na nějž lidé z lokality tzv. Mokecu, je svah, ve kterém jsou domy v ulici umístěny. Demolice jednoho z nich by mohla poškodit statiku okolních domů. „Každý pozemek má kvůli svahu opěrné zdi, které jsou už staré a některé i poškozené. V projektu Green Flower House chybí zajištění pro sousedy, aby případné sesunutí svahu nepoškodilo jejich pozemky,“ popsala Vanková. Podle ní také chybí přezkum, zda v konstrukci domu jsou azbestové materiály, které jsou karcinogenní. Seniorka z vedlejšího domu má navíc strach, že demoliční práce by mohly poničit její dům.

Veškeré potřebné materiály jsme předali stavebnímu úřadu. Další podklady na základě podnětů od místních budeme postupně dokládat,“ řekl Novotný.

Podali námitku

I přes všechny námitky místních Odbor územního plánování Magistrátu města Brna dal zelenou vzniku nového bytového domu. Městská část Brno – Řečkovice a Mokrá Hora podala námitku proti navržené stavbě. Čekat se bude také na doplnění stanoviska odboru dopravy.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Mokrá Hora, developer, bytový dům, dům, parkování, Petr Ulrych, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Wallo

O co jim jde? Mokrá Hora je přece součástí města, vede tudy důležitá komunikace a proto sem patří městská zástavba. To snad Mokrohorští tuší, že si koupili baráky u silnice a že bydlí ve městě. Čtyři patra se jim zdá moc? Nebudou mít kde zaparkovat?To si snad dělají srandu. Kde byli, když se stavěl Bauhaus, Globus, když Židenice zničila spalovna a Gajdoška po které všichni tihle "Mokrohorští ekologové" prohání sem a tam ve svých smradlavých naftových vracích a hlukem a arogancí likvidují kdysi klidnou a příjemnou lokalitu s kostelem, parky a rozkvetlými lípami.

Dnes, 16:28

Pondělí, 17. května 2021, 16:34Odpovědět

Ladislav Žiga

Ať se seberou a koupí si barák, když se jim tam nelíbí. Banda bytových králíků je chytrá, do všeho kolem kafrá, jakoby jim to patřilo.

Čtvrtek, 13. května 2021, 15:45Odpovědět

Gyisdi Civrdoin

Jo penize a zkorumpo

Čtvrtek, 13. května 2021, 10:27Odpovědět

Kateřina Horáková

Doporučila bych autorovi textu si to po sobě prvně přečíst, než článek vypustí, protože to byla opravdu hrůza a utrpení číst! Uteklo Vám tam nejen několik písmenek, ale i slov.

Čtvrtek, 13. května 2021, 08:45Odpovědět

Ben Bazoo

Já si rád koukám na ženské pozadí, ale tady by asi bylo fajn , kdyby těm diskutujícím bylo alespoň kapku rozumět. Video na draka.

Čtvrtek, 13. května 2021, 07:47Odpovědět

Bytový dům rozhádal lidi na brněnské Mokré Hoře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.