Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do práce na kole vyjel rekordní počet lidí. Výzva se přizpůsobila covidu

Ekologicky, aktivně a ku prospěchu zdraví. Tak začali letošní květen Brňané, kteří se zapojili do každoroční výzvy Do práce na kole. Akce, které se účastní více než 20 tisíc aktivních Čechů, má za cíl motivovat obyvatele k zájmu o aktivní dopravu.

Výzva Do práce na kole, během níž se zapojení lidé dopravují do zaměstnání na "vlastní pohon", registruje v Brně přes tři tisíce zapojených cyklistů. Letošní ročník kampaně, která trvá po celý květen, je ale specifický, protože se musel přizpůsobit covidové situaci, v níž mnoho lidí pracuje z domova. 

„Účastníkům se počítají nejen cesty do práce a z ní, ale i cesty do přírody, na nákup nebo třeba se psem,“ popsal koordinátor výzvy Jan Haruda z pořádajícího spolku AutoMat. Letošní ročník není výjimečný jen zvláštními pravidly, ale také rekordní účastí, která oproti roku 2019 narostla o třicet procent.

Na bicyklu vyjíždí každé ráno do centra Brna také třiadvacetiletá Aneta Vítová. Ačkoli po cestě do podniku, v němž pracuje, překonává nejednu rušnou křižovatku, každodenní pohyb jí za to stojí. „Akce se účastním už podruhé, je to pro mě ideální motivace k fyzické aktivitě,“ vysvětlila.

Data pomůžou městům

K měření zdolaných kilometrů využívá Aneta mobilní aplikaci, která ujetou trasu zaznamenává. Letos se rozhodla vyjíždět na kole také ve svém volném čase. „Už třikrát jsem se na kole vydala i na delší vyjížďky než jen na cestu do práce. Díky situaci s covidem mám teď mnohem větší chuť podívat se ven do přírody, když můžu,“ svěřila se účastnice.

Výzva Do práce na kole má dopady nejen na zdraví účasntíků, ale také na zapojená města. Ta totiž podle anonymizovaných dat poznají, kudy a jak často cyklisté určitými místy projíždějí. Vedení měst pak mají možnost zjistit, kde by bylo vhodné naplánovat novou cyklostezku nebo jak množství cyklistů souvisí s četností dopravních nehod. Většina účastníků se navíc rozhodne dojíždět do práce na "vlastní pohon" déle než měsíc, po který výzva trvá.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, výzva, kolo, práce, cyklistika, cyklista, Auto*Mat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do práce na kole vyjel rekordní počet lidí. Výzva se přizpůsobila covidu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.