Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zemřel divadelní režisér a emeritní rektor JAMU Alois Hajda

Ve věku dvaadevadesáti let zemřel v sobotu 8. května režisér a emeritní rektor brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Alois Hajda. O úmrtí pedagoga, který byl neodmyslitelně spjatý s Národním divadlem Brno, informovala JAMU na svém facebookovém profilu.

Alois Hajda se narodil 7. července 1928 v Poličkách u Nezamyslic a dětství strávil v Kroměříži. Protože se již od mládí viděl na divadelních prknech, přihlásil se na brněnskou JAMU, kde vystudoval režii. Po absolutoriu se prosadil v divadlech v Uherském Hradišti, Českých Budějovicích i Kladně.

Roku 1962 se navrátil do Brna, kde značnou část života působil v Mahenově divadle, na jehož prknech pod Hajdovým vedením zazářily slavné činoherní inscenace Ševci z Nummi, Král Lear nebo Ďábel a Pánbhůh. Slibnou kariéru talentovanému režisérovi překazila normalizace, která roku 1970 vedla k jeho "odklizení" do Divadla pracujících v tehdejším Gottwaldově. 

Návrat k úspěchům

Návrat do Brna byl Hajdovi umožněn až roku 1981. Ani více než desetiletá nucená odluka od brněnského divadla ale nezabránila navázání na předchozí úspěchy. Společně s režírováním mnoha úspěšných inscenací proto Hajda začal hostovat v divadlech v Praze, Ostravě či Plzni.

Až porevoluční doba umožnila Hajdovi také návrat na JAMU, kde se začal věnovat pedagogické činnosti a dvě funkční období působil jako rektor, který se zasloužil o rozkvět školy.

Ohodnoť článek

Foto Archiv FB Divadelní fakulta JAMU

Štítky alois, hajda, jamu, divadlo, Brno, režisér, rektor, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Národní divadlo Brno, Ševci z Nummi, České Budějovice, Divadlo Karla Čapka, Kroměříž, Uherské Hradiště, Nezamyslice, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel divadelní režisér a emeritní rektor JAMU Alois Hajda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.