Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Místo operace ji poslali na psychiatrii, endometriózou trpí každá čtvrtá žena

Paní Anetu (30) od první menstruace trápily silné bolesti. Lékaři jí v dvaceti dvou letech diagnostikovali endometriózu, která způsobuje záněty a v krajních případech i neplodnost. Prvotní příznaky lékaři často přehlížejí. Anetě pomohli až ve znojemské nemocnici, kde vzniklo jedno z prvních center pro léčbu endometriózy.

Aneta měla už od puberty bolestivou menstruaci. Bolesti se s přibývajícím věkem stupňovaly a často se stávalo, že kvůli nim nemohla do práce. Před osmi lety dokonce dvakrát musela na pohotovost. „Poprvé lékaři nezjistili nic a poslali mě domů. Podruhé mi doporučili, abych se obrátila na psychiatra. Toto řešení mi přišlo absurdní, takže jsem dál snášela bolest,“ vzpomíná Aneta.

Lékaři často příznaky zlehčují

O rok později lékaři Anetě doporučili navštívit odborníka v Olomouci. Tam jí byla poprvé diagnostikována endometrióza. To je gynekologické onemocnění, kdy sliznice podobná té děložní, roste mimo dělohu. Nejčastěji se objevuje na vaječníku a v okolí dělohy, může se však vyskytnout kdekoli uvnitř břišní dutiny. Endometrióza se projevuje intenzivními bolestmi v podbřišku, především během menstruace. Slizniční buňky, které jsou mimo dělohu, se nemají s krví kam odplavit a způsobují zánět.

Spousta pacientek je posílána na psychiatrii nebo trpí bez léčby, protože jim nikdo jejich bolesti nevěří. Endometrióza je špatně vidět, důležité je důkladné vyšetření pacientky, které dnes někteří lékaři stále nedělají,“ doplňuje pacientku primář Gynekologicko-porodnického oddělení znojemské nemocnice Radek Chvátal, který se léčbě endometriózy věnuje víc než 15 let.

Komplikovaný porod

V Olomouci lékař pacientce předepsal antikoncepci, která zabránila jak bolestem, tak i menstruaci. Aneta však toužila po miminku a rozhodla se antikoncepci vysadit. Nesnesitelné bolesti ji znovu vyřadily z běžného života. „V televizi jsem viděla reportáž o znojemské nemocnici, která se specializuje na léčbu endometriózy. Jela jsem 200 kilometrů z Příbora do Znojma. Už při prvním vyšetření dostala rovnou termín operace,“ popisuje svou zkušenost Aneta.

Po několikaměsíční rekonvalescenci musela Aneta co nejdříve otěhotnět. „V červenci 2018 jsme podstoupili s partnerem vyšetření a dohodli si termín na soukromé klinice pro umělé oplodnění. Další měsíc jsem si udělala těhotenský test a ten byl pozitivní,“ vypráví s úsměvem Aneta.

Porod si Aneta naplánovala ve znojemské porodnici, kam po domluvě s lékařem dorazila několik dnů před termínem. „Při kontrole jsme zjistili, že pacientka krvácela do břicha, a museli jsme rychle provést císařský řez,“ popisuje překotný porod primář Chvátal, při kterém se narodila zdravá holčička Agátka.

V loňském roce se začaly bolesti Anetě vracet a při kontrole jí lékaři znovu diagnostikovali endometriózu. „Vůbec mě nenapadlo, že bych se svěřila do péče někoho jiného. I přesto všechno, čím jsem si prošla a procházím, beru jako neuvěřitelné štěstí, že jsem našla pracoviště a lékaře, kteří se o mě postarají,“ uzavírá povídání paní Aneta. Nyní má za sebou druhou šestihodinovou operaci. Stejně jako ona, tak lékaři věří v druhé těhotenství.

Průměrná doba od prvních příznaků onemocnění do poskytnutí adekvátní péče je v Evropě a i v naší zemi pět až sedm let. První příznaky bývají lékaři podceňovány. V Česku se prvními certifikovanými centry pro léčbu endometriózy staly znojemská nemocnice a Ústav péče pro matku a dítě v Praze.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto osobní archiv paní Anety

Štítky endometrióza, nemoc, porod, lékař, bolest, Olomouc, Evropa, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo operace ji poslali na psychiatrii, endometriózou trpí každá čtvrtá žena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.