Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Líšeňské náměstí Karla IV. čeká proměna

V brněnské Líšni se chystá dlouho očekávaná rekonstrukce náměstí Karla IV. O tom, kdo promění historickou plochu východního předměstí moravské metropole, rozhodla architektonická soutěž. Nejvíce u představitelů městské části zabodoval návrh brněnského studia P. P. Architects, podle nějž by se náměstí mělo proměnit.

O úpravě či rekonstrukci veřejného prostanství ve staré Líšni se uvažuje několik let. Nyní se proměna po dlouhých diskuzích mezi místními, politiky a odborníky přiblížila. Na náměstí by mohl vzniknout nový park u barokního kostela svatého Jiljí, podzemní parkování, kavárna nebo veřejné toalety. „Cílem je obnovit tradiční srdce staré Líšně a vytvořit zde příjemné místo k odpočinku,“ řekl líšeňský místostarosta Martin Příborský (ODS).

Konečná podoba náměstí Karla IV. se může ještě změnit a je možné, že návrh dozná dílčích změn. Diskutovat se bude například o možné demolici tamějšího obchodního domu, který podle odborníků příliš nezapadá do historického prostoru náměstí. „Nejdříve bude nutné zpracovat územní studii. Současný územní plán je navíc zastaralý a neodpovídá zadání ani výsledku soutěže. Bude třeba vyřešit vlastnické vztahy k několika pozemkům,“ uvedl Příborský.

Dvoukolová soutěž

Architektonickou soutěž na novou podobu plochy pojmenované po slavném českém panovíkovi vypsala radnice dvoukolovou soutěž na rekonstrukci loni v červnu a vyjadřovali se také místní. Na poslední veřejnou debatu lidé zavítali loni v listopadu na radnici, kde se seznámili se zadáním soutěže.

Rekonstrukce podle odhadů líšeňské radnice vyjde na několik desítek milionů korun. Část peněz chtějí líšeňští radní získat z dotací, část z brněnského rozpočtu. O termínu zahájení prací se zatím jedná. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto P.P. Architects

Štítky Líšeň, náměstí, rekonstrukce, Karel IV. Lucemburský, soutěž, radnice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Líšeňské náměstí Karla IV. čeká proměna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.