Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Data už sbírají i pracovníci ostrahy. V Brně zkoušejí předvídat incidenty

PR článek

Na náměstí uprostřed komplexu kancelářských budov v Brně – Židenicích dělaly nepořádek skupinky podnapilých lidí. Poradila si s nimi bezpečnostní agentura s použitím nového přístupu založeného na analýze dat. Systém lehce připomíná sci-fi film Minority Report.

V chování lidí ve veřejných prostranstvích jsou určité vzorce, a to se týká i těch, kteří se ke svému okolí nechovají zrovna ohleduplně. Z tohoto faktu vycházeli i experti z bezpečnostní agentury SECURITAS ČR, která od dubna 2021 zavedla u všech několika stovek svých zaměstnanců na Moravě nový režim digitální evidence. Spočívá v tom, že strážní všechny své zásahy a aktivity ukládají s pomocí speciální mobilní aplikace do digitálního systému s názvem Vision. Ten jim pak umožňuje lépe plánovat nasazení nebo dokonce předvídat incidenty.

Právě to byl případ skupinek podnapilých, kteří posedávali na lavičkách a ničili místní veřejně přístupnou odpočinkovou zónu v Brně – Židenicích. Ačkoli to tak na první pohled nevypadalo, i v jejich chování byla určitá pravidelnost.

Na základě informací, které zadávali pracovníci ostrahy do digitálního reportovacího nástroje, jsme po určité době vyhodnotili nejrizikovější dny a časy. Pak už nebylo třeba hádat, kdy má naše patrola provést preventivní kontrolu – a problém na daném místě v podstatě okamžitě zmizel,“ komentuje Pavel Halm, manažer bezpečnostní agentury.

Prediktivní bezpečnost na Moravě

Kompletní digitální evidence všech aktivit v České republice, kterou chce největší tuzemská bezpečnostní agentura dokončit do konce tohoto roku, by měla vést právě ke zcela novému přístupu, kteří odborníci nazývají prediktivní bezpečnost. Čím více dat bude, tím cílenější a přesnější může být i plán zabezpečení.

Jen u našich zakázek v oblasti Moravy očekáváme, že naši pracovníci tento rok zadají do systému více než 2,1 milionu úkonů. Nad tím už můžeme provádět mnohem přesnější analýzy. Naši kolegové v zahraničí dokonce své datové soubory přímo sdílí s policií,“ komentuje Pavel Halm. Pověstného Velkého bratra se prý bát nemusíme. Nejde totiž o osobní údaje, ale pouze o statistická data, která nejsou spojená s konkrétními osobami.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Bezpečnost, Brno, Data, Ostraha, Židenice, Morava, Minority Report, SECURITAS ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Data už sbírají i pracovníci ostrahy. V Brně zkoušejí předvídat incidenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.