Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnský orloj sype opět kuličky, oprava se stihla za dvě hodiny

, aktualizováno 4. května 2021, 15:30

Časostroj na brněnském náměstí Svobody, který je častým terčem vtipálků kvůli své podobě připomínající obří mužský pohlavní orgán, se polámal. Konkrétně došlo k poruše řídicí jednotky kopule a prstence, kvůli čemuž pracovníci Technických sítí Brno (TSB) multifunkční hodinový stroj dnes rozebrali a zjistili, že příčina potíží není vážná. Vše stihli za zhruba dvě hodiny.

Na centrální plochu dorazili pracovníci i s autojeřábem, s jehož pomocí po celé dopoledne jednu z dominant moravské metropole kontrolovali. Předpokládalo se, že dílo z kamenné jihoafrické žuly znovu bude funkční začátkem června. Nakonec se ale ukázalo, že závada nebyla vážná, a tak dílo znovu funguje.

Vlivem zaseknutí ložisek talířku, zaznamenal řídící systém závadu a zablokoval celý hybný mechanizmus, aby nedošlo k dalšímu poškození většího rozsahu. Takže jsme ložiska za pár minut vyměnili, stroj byl otestován a seřízen a orloj je opět v plném provozu,“ informovaly TSB na sociálních sítí. 

Přitom ještě dopoledne nebylo vůbec jasné, jak dlouho oprava zabere. „Z Řídící jednotky jsme dostali hlášení, že došlo k zaseknutí mechanismů. Vršek stroje nyní musíme rozebrat a zjistit příčinu poruchy. Zatím nevíme, jak dlouho oprava potrvá, protože neznáme příčinu. Demontované dílce odvezeme k nám do dílny, kde je prozkoumáme. Vnitřní část pak prohlédneme samostatně zevnitř,“ popsal Drbně dopoledne Michael Benža, vedoucí odboru kolektorů TSB, které se orloj pravidelně starají nebo doplňují kuličky. 

Vstup do orloje se nachází v podzemí 

Vtípky, opravy i srdíčka

Šest metrů vysoký černý penis nebo vibrátor, jak označují někteří lidé posměšně označují dílo sochařů Oldřicha Rujbra a Petra Kameníka, poutá pozornost veřejnosti od září roku od 2010. Pořizovací cena tehdy činila 12 milionů korun. Za tu dobu podstoupil orloj několik oprav. Například před třemi lety se kompletně vyměňovaly všechny skleněné komponenty nebo se uskutečnil servis vnitřního mechanismu. Loni se pro změnu vyměňovaly hybné mechanismy – mosazný ozubený věnec či pastorek motoru – a současně se nahradila všechna kuličková ložiska ložisky kuželíkovými.

Pozornost návštěvníků Brna poutá i díky tomu, že vydává cenné skleněné kuličky, o něž je mezi turisty i místními značný zájem. Skleněnky často vypadávají s odlišnými motivy. Tradičně velký zájem je o vánoční edici. Před třemi roky kvůli ukořistění hodnotného kousku nainstalovali vášniví sběratelé do stroje speciální pastičky, čímž stroj poškodili. Celkem orloj vydal přes 25 různých motivů kuliček. 

Čas od času se navíc orloj oblékne do speciálního oděvu. O silvestrovských veselicích se černý časostroj navlékne do ochranného pláště. Jindy jako například před třemi lety se orloj polepil srdíčky, aby lákal na akci turistického střediska, které organizovalo za několik milionů korun největší rande na výstavišti. 

Orloj ve jménu lásky byl k vidění v roce 2018

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, orloj, Časostroj, Centrum, oprava, kuličky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský orloj sype opět kuličky, oprava se stihla za dvě hodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.