Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemědělci smutní, dubnové mrazíky zasáhly meruňky a třešně

Sadaři na jižní Moravě sčítají škody po dubnových mrazech, které poškodily ovocné sady zejména na Znojemsku, a to přesto, že zemědělci preventivně zapalovali parafínové svíce, aby úrodu ochránili. Oddechli si naopak pěstitelé na Brněnsku, kterém se noční mrazíky většinou vyhnuly.

Mrazy nejvíce zasáhly ovocné sady na Znojemsku. „Ohrožené jsou zejména meruňky a třešně. Jaké dopady bude mít počasí na úrodu, zatím nevyhodnocujeme, rozhodnou až následující týdny,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Pěstitelé v sadech používají různé metody, jak kvetoucí stromy ochránit před mrazem. Ovocnáři zapalují parafínové svíce, používají horkovzdušné agregáty, ohřevné koše nebo protimrazovou závlahu. „Všechna tato opatření jsou časově a finančně nákladná. Účinnost opatření závisí, jak hluboko klesne teplota pod bod mrazu a délce poklesu i síle větru,“ řekla tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Zdeňka Klemšová.

Zmrzlý květ ovocnáři poznají podle barvy plodu uvnitř. Pokud je zelený, mráz jej nepoškodil. Pokud je ale pestík nahnědlý, už plody neurodí.

Sadaři na Brněnsku měli štěstí

V ovocném sadu v Želešicích u Brna zemědělci pěstují meruňky, třešně a jablka. Mrazivé teploty se však této oblasti vyhnuly. „Ovocné sady jsou na kopci a mráz se držel v údolí. Nepředpokládáme výrazný pokles úrody,“ uvedl vedoucí ovocných sadů Vladimír Procházka. V sadech v létě sklízí zhruba dvacet brigádníků a tři stálí zaměstnanci. Na konci sběrné sezóny by pracovníci a brigádníci mohli sklidit až 350 tun ovoce.

V porovnání s loňským rokem by tento rok měl být pro ovocné stromy příznivý z hlediska dostatku vláhy. Neobjevovaly se ani velké teplotní výkyvy jako loni, kdy teplý únor způsobil, že meruňky začaly rašit dříve a jarní mrazy květy poškodily. V některých oblastech tak především u peckovin nebyla úroda žádná.

Přesto teď ovocnáře čeká ještě nejméně příštích pět týdnů složité období,“ dodala Klemšová. Nízké dlouhotrvající teploty v době květu by totiž mohli mít vliv na nedostatečné opylení květů, a tím i na celkovou úrodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky sady, ovoce, mrazy, Znojmo, Brno, sad, meruňka, třešně, okres Znojmo, Brněnsko, Jihomoravský kraj, Vladimír Procházka, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci smutní, dubnové mrazíky zasáhly meruňky a třešně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.