Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně po zimě znovu ožijí vodní díla

Z brněnských fontán a kašen bude po zimní pauze znovu tryskat voda. Pracovníci Veřejné zeleně města Brna (VZMB) v těchto dnech vodní díla čistí a připravují na novou sezonu. Voda se vrátí do kašny Jana Skácela na náměstí Svobody a ožije také fontána před Janáčkovým divadlem, kde začne provoz již dnes.

Při každoroční jarní údržbě musí pracovníci z brněnských vodních prvků vyčistit vše, co do nich přes zimu navál vítr. Součástí údržby je také sběr odpadků a případná vyměna filtrů. U některých fontán se práce uskutečňují častěji, například na Špilberku nebo na Moravském náměstí u sochy markraběte Jošta.

V sobotu skončí údržba oblíbené světelné fontány u Janáčkova divadla. „Děláme tam nějaké opravy, v sobotu budeme zkoušet spuštění a pokud bude vše v pořádku, zahájíme provoz,“ řekla za VZMB Kateřina Novotná.

Mezi prvními místy, kde voda začla na jaře téct, byl potok v Lužánkách. V potoce totiž žijí obojživelníci, kteří již v dubnu mohou klást vajíčka. Podle Novotné nebudou zatím v největším mětském parku fungovat pítka, jelikož se očekávají ještě mrazy, které by mohly zařízení poškodit.

Čištění bez chemie

„Kašny jsou hodně znečištěné, pokud je velké teplo. Například v Lužánkách a na Špilberku nepoužíváme chemii a do vody přidáváme speciální bakterie, které napomáhají samočištění,“ dodala Novotná. Před zahájením sezóny kontrolují čerpadla, filtry a systém. Pokud jsou čerpadla nefunkční, musí je technici odmontovat a dovézt do servisu. K závadám mnohdy volají i elektrikáře.

Kromě městské zeleně se o vodní díla stará v centru moravské metropole také brněnská část Brno-střed, která rovněž zahájila údržbu. Včera například pracovníci čistili kašnu na Komenského náměstí. Ve správě má část rovněž kašnu Parnas na Zelném trhu, vodní prvek na Obilném trhu nebo fontánu v parku na Moravském náměstí či Kolišti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VZMB

Štítky VZMB, Brno, kašny, voda, oprava, jaro, fontána, vodní dílo, kašna, Janáčkovo divadlo, Jan Skácel, Kateřina Novotná, Jošt Moravský, Špilberk, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně po zimě znovu ožijí vodní díla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.