Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opuštěná a zchátralá léčebna má nového majitele

Deset let chátrání a pustošení je zřejmě u konce. Areál bývalé léčebny dlouhodobě nemocných, který se nachází u Bílovic nad Svitavou na Brněnsku, má nového vlastníka. Stát majetek prodal soukromé firmě z Brněnska, jež zamýšlí objekt zrekonstruovat a proměnit na domov důchodců.

Zchátralá a opuštěná budova bývalé léčebny leží na odlehlém místě mezi lesy. V bezprostřední blízkosti se nachází řeka Svitava nebo železniční trať. Právě díky specifické poloze v malebné přírodě sem jezdili lidé již od první republiky, odkdy také stavba stojí. Chvíli sice sloužila jako místo pro rekreaci, ale postupem času se změnila na zotavovnu, kterou navštěvovali zvláště pacienti s různými respiračními onemocněními. Jednalo se například o astma, tuberkulózu nebo rakovinu plic.

V posledních více než dvaceti letech byla stavba ve správě Fakultní nemocnice (FN) Brno, která komplex využívala jako léčebnu dlouhodobě nemocných. Na provoz a především nutné opravy, která šplhaly k desítkám milionu korun, ale nemělo největší zdravotnické středisko na Moravě peníze, a tak LDNku v roce 2012 postupně opustili lékaři i personál. Od té doby rozlehlý areál chátral a marně se hledal kupec, který by se díla ujal.

Nová naděje 

Majetek, který zahrnuje komplex tří budov, nabídl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zájemcům v elektronické aukci. Vítězem se stala soukromá firma z Brněnska, jež zaplatí za nemovitost celkem 10,5 milionů korun. 

ÚZSVM ihned po převzetí areálu od FN Brno nabídl léčebnu v souladu se zákonem jiným státním institucím. Žádná z nich ale o tento areál neprojevila zájem, a proto jsme začali hledat nového majitele mimo stát prostřednictvím transparentního výběrového řízení s elektronickou aukcí. První kolo elektronické aukce proběhlo v lednu tohoto roku. Nového majitele bývalá léčebna našla v dubnu,“ sdělila Drbně Adéla Janů z ÚZSVM, podle níž úřad nyní zašle vítězi aukce návrh kupní smlouvy k podpisu.

Proměna na domov důchodců

Z obchodu mají radost také v Bílovicích nad Svitavou. Právě v jejich katastru se někdejší nemocniční stavba nachází. Navíc by mohla v budoucnu sloužit znovu k rekreaci a sociálním účelům.

Jsme rádi, že areál bývalé léčebny konečně někdo koupil a také jej opraví. Podle našich informací by mohla budova po rekonstrukci sloužit jako domov důchodců, což kvitujeme a vítáme,“ popsal bílovický starosta Miroslav Boháček (STAN). 

Tajemná stavba s pohnutou minulostí

Zchátralá a opuštěná stavba si díky své poloze stále zachovává nádech tajemna. V posledních letech ale doplatila na řádění vandalů, bezdomovců a lovců cenných kovů, kteří kvůli mědi vytrhali například elektrické vodiče ze zdí. Vymlácená je také většina oken včetně dveří u hlavního vstupu. V nejvyšším patře jsou pro změnu k vidění pozůstatky po požáru a takřka na každém místě se objevují výtvory sprejerů. I přes značnou destrukci areálu je stále na první pohled jasné, že jde o nemocniční prostředí s dlouhou historií. Návštěvníků to ihned při vstupu připomene klasický pach špitálů, který se i nadále drží v pokojích či umývárnách.

Láká dobrodruhy

Místo pro svou zvláštní atmosféru přitahuje nejen problémové návštěvníky, ale také různé nadšence adrenalinových zážitků, k nimž patří rovněž mnozí fanoušci tzv. urbexu, neboli městského průzkumu. 

Můžu říct, že jsem byl už na desítkách míst v Česku i celém světě. Bývalou léčebnu jsem navštívil několikrát a můžu říct, že se jedná o skutečně zvláštní místo, ve kterém se člověk vůbec necítí dobře. Je to nejspíš tím, že v nemocnici za dobu provozu zemřelo tisíce lidí, a také, že se nachází v zajímavém prostředí lesa a řeky. Když jste uvnitř, slyšíte opravdu zvláštní zvuky, které si raději ani nechci vysvětlovat. Nevím proč, ale na tomto místě nám nikdy ani nefungoval dron,“ popsal své zážitky urbexer, který si přezdívá hex. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky LDN, Brno, ÚZSVM, Bílovice, Léčebna, Prodej, Chátrání, Brněnsko, domov pro seniory, Léčebna dlouhodobě nemocných, Bílovice nad Svitavou, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, dražba, První republika, Svitava, Miroslav Boháček, Starostové a nez

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zora Schneider

Pracovníci ÚZSVM, kteří se měli o tuto budovu starat zjevně neplní své povinnosti, když dopouští takovou devastaci majetku. Přitom při hospodaření se svěřeným majetkem vybírají vysoké poplatky například za věcná břemena.

Neděle, 16. května 2021, 13:19Odpovědět

Honza Větrník

budovy zbaví. Tak se to s podobnými "investičními záměry" u problematických objektů děje ve světě a zdá se, že informace dorazily i k nám. To je můj demokratický názor.

Úterý, 4. května 2021, 00:25Odpovědět

Honza Větrník

vzdálenost do Brna, mluví o tom, že záměr bude jiný. Zřejmě se započne nenákladnou opravou, budova se pojistí na vysokou cenu a vyhoří. Po výplatě pojistky se majitel

Úterý, 4. května 2021, 00:24Odpovědět

Honza Větrník

Nemyslím, že by šlo o dobrou investici, oprava a následná investice do výbavy pro obtížně se pohybující lidi, náklady na nutné vybavení, přítomnost lékaře, vaření,

Úterý, 4. května 2021, 00:22Odpovědět

Mira Štefka

10M, že vám není hanba. Opravdu. Objekt byl spíš na srovnání se zemí.

Sobota, 1. května 2021, 20:36Odpovědět

Jaromir Skubala

Hmmm, za deset milionu v Bilovicich u Brna? Snad, ze by ta soutez byla tak vyhlasena tak, jako ta cedule, ktera ukazuje smer k tomu objektu. Skoda, ze autor alespon nenapsal viteze te stransparentne vypsane souteze, hned bych si u viteze predobjednal pokoj do toho slibovaneho domova duchodcu.

Sobota, 1. května 2021, 06:32Odpovědět

Opuštěná a zchátralá léčebna má nového majitele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.