Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Brna míří expozice lidských těl, vystaví nenarozené plody i plíce kuřáka

Brno přivítá výstavu Body Worlds – Cyklus života. Exponáty návštěvníkům odhalí koloběh života od početí, přes zrození, růst, dospělost, stáří až ke smrti. Zpřístupnění expozice se bude řídit vládními nařízeními. Návštěvníci by tak na brněnské výstaviště mohli zavítat již 10. května.

Výstavu tvoří evropské exponáty, které vykreslují lidské tělo ve všech detailech. Návštěvníci si prohlédnou svalstvo, kostru, nervovou a oběhovou soustavu a všechny orgány lidského těla.

Body Worlds také ukazuje, co s lidským tělem může provést nezdravý životní styl. Upozorňuje nejen na rizika způsobená kouřením, ale věnuje se také obezitě, cukrovce a dalším chorobám. „Zčernalé plíce kuřáka jsou odstrašujícím příkladem, stejně jako tělo s vrstvami podkožního tuku. Body Worlds otevírá tabuizovaná témata jako je stárnutí a smrt,“ uvedla jedna z pořadatelek Květa Havelková.

Před výstavou musela všechna vystavená těla projít procesem plastinace, který v roce 1977 objevil doktor Gunther von Hagens. Lékaři při ní zastaví rozkládání těla pomocí alkoholu a formalinu a odstraní z něj tuk i vodu. Následně je naimpregnují a v posledním kroku je preparát vytvrzen. Celý proces trvá přibližně jeden rok.

Bude třeba dodržovat epidemiologická opatření

Výstava se dle rozhodnutí vlády bude řídit stejnými pravidly jako provoz v nákupních centrech. „Expozice bude splňovat veškerá bezpečnostní a hygienická opatření. Na to bude dohlížet vyškolený personál,“ řekl promotér výstavy Viliam Duriš.

Návštěvnost v prostorách výstaviště omezí tak, aby se netvořily hloučky a návštěvníci kolem sebe měli dostatek prostoru. Platit bude také povinnost nosit roušku a respirátor. Prostory expozice budou pořadatelé každý den dezinfikovat.

Vstupenky lze objednat v předprodeji a omezený počet vstupenek bude možné zakoupit přímo na výstavě. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky těla, lidská, výstava, expozice, výstaviště, Brno, lidské tělo, Brněnské výstaviště, Gunther von Hagens

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna míří expozice lidských těl, vystaví nenarozené plody i plíce kuřáka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.