Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Břeclavská stanice pro elektromobily vyhrála ocenění za ekologický projekt. Energii na dobíjení bere ze slunce

Na střeše fotovoltaické panely, pod nimi bateriové úložiště a dobíjecí stanice. Společnost E.ON Energie uspěla v osmnáctém ročníku soutěže Český energetický a ekologický projekt se svou dobíjecí stanicí pro elektromobily u Břeclavi. Ta dobíjí energií přímo ze slunce.

Odborná porota ocenila projekt Cenou OTE, kterou si na slavnostním vyhlašování v Betlémské kapli v Praze převzal vedoucí oddělení Mobility Services E.ON Energie Martin Klíma. „Moc si ocenění vážíme a v nejbližší době představíme další podobný projekt, který chystáme,“ přiblížil Martin Klíma.

Energii zajišťuje přes padesát fotovoltaických panelů

Rychlodobíjecí stanici pro elektromobily s bateriovým úložištěm a fotovoltaickou elektrárnou dokončil E.ON v listopadu minulého roku a již v lednu zde mohli elektromobilisté dobíjet. Přístřešek nad dobíječkou je osazen 54 fotovoltaickými panely o celkovém výkonu 18 kWp a doplňuje ho bateriové úložiště s použitelnou kapacitou 75 kWh.

Břeclavská stanice jako pilotní projekt

Pro zájemce o dobíjení je tu připravená rychlodobíjecí stanice ABB Terra, která je schopná dobít baterie vozu z nuly na 80 % kapacity do půl hodiny. Už tento rok by pak měla přibýt další stanice, aby byl komfort pro řidiče ještě větší. Jedná se o první podobné zařízení v síti E.ON Drive a aktuálně jedno z nejvýkonnějších svého druhu v Česku.

„V E.ONu se snažíme hledat zelená řešení všude, kde to je možné, a Břeclav je pro nás pilotní projekt, který je mnohem náročnější, než výstavba klasické dobíjecí stanice. Zkoušíme tu v praxi, jak inovativní kombinaci dobíječek, úložišť a solárních panelů do budoucna ještě zdokonalit,“ dodal k výstavbě zařízení, které bylo financováno z evropského projektu East-E, Martin Klíma.

Soutěž Český energetický a ekologický projekt letos měla už osmnáctý ročník. Jejím cílem je prezentovat projekty, stavby, technologie a inovace zaměřené na zvýšení energetické účinnosti a dosažení úspor energie v České republice, podpořit iniciativu Průmysl 4.0 a program Smart city. Klade si za cíl také podpořit zvýšení konkurenceschopnosti a rozvoje průmyslu v České republice a zlepšení životního prostředí ve městech a obcích.

Koná se za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

E.ON postavil svou první veřejnou dobíječku, která čerpá energii ze slunce

Uživatelé elektromobilů mohou od ledna tohoto roku dobít své vozidlo elektřinou přímo ze slunce. Společnost E.ON otevřela zařízení, které v sobě spojuje fotovoltaickou elektrárnu, bateriové úložiště a veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily....

Ohodnoť článek

Foto E.ON | Zdroj s použitím TZ

Štítky E.ON, nabíjecí stanice, doprava, elektromobilita, Břeclav, fotovoltaika, solární panely, Český energetický a ekologický projekt, projekt, energie, elektromobil, E.ON Energie, Česko, Praha, ABB, Betlémská kaple

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclavská stanice pro elektromobily vyhrála ocenění za ekologický projekt. Energii na dobíjení bere ze slunce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.