Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně někdo počmáral sochu Rudoarmějce, komunisté se zlobí

Na brněnském Moravském náměstí řádil neznámý vandal, který počmáral hanlivými nápisy pomník Rudoarmějce. Symbol ženského přirození a letopočty odkazující k sovětské okupaci Československa v roce 1968 nezůstaly na uměleckém díle dlouho. Městská část Brno-střed během několika hodin výtvor odstranila.

Incident se odehrál včera. Počmárané sochy, která je známa rovněž pod názvem Vítězství Rudé armády nad fašismem, si všimli hned ráno při pravodelné pochůzce pracovníci údržby městské části. Následně vyslal úřad do akce specializovanou firmu, jež umělecké dílo architektů Bohuslava Fuchse, Antonína Kuriala a Vincence Makovského vyčistila. Celkem podle mluvčí radnice Brno-střed Kateřiny Dobešové vyšly práce na odstranění na 2,5 tisíce korun. Podobné situace navíc řeší městská část opakovaně. Už v minulosti byla socha na někdejším Rudém náměstí terčem vandalů.

Nejedná se o ojedinělý případ. K podobným situacím dochází nejen na Moravském náměstí u pomníku Rudoarmějce, ale také například u kašny Parnas na Zelném trhu,“ uvedla Dobešová. 

Prezentace neznámého pachatele zvedla ze židle část veřejnosti a také brněnské komunisty, kteří prostřednictvím svého městského výboru čin odsoudili. Členům parlamentní strany vadí, že pomník je terčem útoků pravidelně a také, že sprejer chtěl poukázat na současnou politickou situaci mezi Českem a Ruskem. 

Sprejer zde zanechal vulgární symbol ženského přirození a číslice 1968 a 2021. Tato čísla tak zřejmě měla odkazovat na rok vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území ČSSR a na současnou kauzu diplomatické krize České republiky a Ruské federace v souvislosti s šetřením výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014,“ vyjádřil stanovisko Městského výboru KSČM mluvčí Aleš Růčka, který uvedl, že se strana obrátila na policii.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Vandal, Brno, Rudoarmějec, pomník, KSČM, socha, městská část, Československo, Brno-střed, Moravské náměstí, Rudá armáda, Bohuslav Fuchs, Vincenc Makovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kala

Tohle může napadnout jedině dokonale vypatlanýho kreténa.

Pátek, 23. dubna 2021, 14:40Odpovědět

V Brně někdo počmáral sochu Rudoarmějce, komunisté se zlobí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.