Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemřel olympijský medailista ve sportovní gymnastice Zdeněk Růžička

V šestadevadesáti letech zemřel bývalý gymnasta Zdeněk Růžička. Medailista z olympijských her v Londýně zasvětil sportu celý život a dlouhá léta působil jako trenér v brněnských oddílech.

Ve věku šestadevadesáti let zemřel v Brně bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička, který na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných. Startoval i na olympijských hrách roku 1952 v Helsinkách a poté roku 1956 v Melbourne. Gymnastice zasvětil Růžička celý svůj život. Zprávu o jeho úmrtí po těžké nemoci potvrdil ČTK Stanislav Vyzina, gymnastický trenér a Růžičkův rodinný přítel.

Ještě loni při oslavách svých pětadevadesátých narozenin se Růžička staral o dům a zahradu a vzpomínal na svá závodní léta a vrchol kariéry na poválečných hrách v Londýně. „Pamatuji si dobře, i celou tu sestavu mám pořád před sebou. Ale medaile jsem ani neočekával," vzpomínal pro Čekou televizi na Londýn 1948.

Rodák z Ivančic u Brna dlouhá léta působil jako trenér v brněnských oddílech, do roku 2004 byl rovněž starostou Sokola Brno. Je držitelem Ceny fair play Českého olympijského výboru a členem Sportovní síně slávy města Brna.

V prosinci při vyhlášení Sportovce roku 2020 se stal Růžička prvním držitelem Ceny Národní sportovní agentury Za oddanost sportu. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek v Brně pouze v rodinném kruhu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Zdeňka Růžičky

Štítky Sport, sportovní gymnastika, Růžička, úmrtí, FOTO, Zdeněk Růžička, olympijské hry, Londýn, trenér, Brno, Helsinky, Melbourne, Český olympijský výbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel olympijský medailista ve sportovní gymnastice Zdeněk Růžička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.