Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sto tun odpadu. Povodí uklízí po zimě z hladiny Prýglu naplaveniny

Pet lahve, odpadky, větve a další předměty odklízejí z hladiny Brněnské přehrady v těchto dnech pracovníci Povodí Moravy. Nepořádek tam přinesly zvýšené průtoky v tocích v průběhu zimy. Celkem se jedná o přibližně sto tun odpadu, který vodohospodáři uklízejí i za pomoci těžké techniky.

Naplaveniny se nejčastěji objevují na samotné hladině vodní díla na Svratce. Další odpad se držel v zátokách a na dalších místech přehrady. Část nepořádku odklízí pracovníci ručně, u jiných využívají těžkou techniku. Pomáhají například jeřáby nebo bagry. 

Zaměstnanci s pomocí bagrů a jeřábů spláví odebírají z vodní hladiny a nakládají na nákladní auta. Následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat. Průběh těžby závisí na počasí a směru větru, nelze proto předem plánovat,“ popsal práce mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V loňském roce bylo množství odklizeného materiálu kvůli povodňovým událostem rekordní. Jen loni vodohospodáři odtěžili z přehrady a jejího okolí více než 500 tun splaveného materiálu. Některé druhy materiálu mají navíc nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Vedle přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat i různé předměty a materiály např. z načerno založených skládek. 

Ohodnoť článek

Foto Povodí Moravy

Štítky Úklid, Přehrada, Brno, Bystrc, Povodí Moravy, odpad, Povodí Moravy (státní podnik), materiál, Brněnská přehrada, Svratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sto tun odpadu. Povodí uklízí po zimě z hladiny Prýglu naplaveniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.