Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Špiníte planetu, spílali aktivisté v Brně bankéřům a vysypali jim před pobočku uhlí

Aktivisté z ekosociálního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) se pustili do boje proti bankám, které podle členů podporují fosilní průmysl tím, že poskytují podnikatelům v odvětví velké půjčky. V Brně se protestní akce konala v pátek před bankovní pobočkou v České ulici, před níž zúčastnění vysypali uhlí.

Happeningy a akcemi občanské neposlušnosti chtějí zástupci aktivistického hnutí, jež působí po celém světě, upozornit na praxi financování projektů, které podle hnutí přispívají emisemi skleníkových plynů ke změnám klimatu. Skupina tvrdí, že takové jednání je neudržitelné a neslučitelné s klimatickou realitou 21. století. Řešení má spočívat v co nejrychlejším opuštění fosilních investic.

Podobná provolání a hesla si vyslechli také lidé v Brně, kde se sešlo několik členů uskupení v České ulici. Na Čáru si přinesli transparenty, na kterých se objevoval například nápis – Vaše kšefty špiní planetu. V akci byla rovněž košťata, kterými členové uklízeli nepořádek z dřevěného uhlí, jež tam předtím symbolicky vysypal muž v převleku za bankovního investora.

Akce se uskutečnila tak, jak bylo plánováno, a upozornila na palčivý problém – tedy způsob, jakým investice do fosilních paliv ohrožují naši budoucnost. Klimatickou krizi je potřeba řešit ihned, a zrovna banky mají co dohánět. Akce byla vizuálně poutavá a zdá se, že zaujala i kolemjdoucí,“ uvedla za Extinction Rebellion Brno Veronika Holcnerová.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Extinction Rebellion

Štítky Aktivisté, Klima, Ekologie, Brno, Banky, Extinction Rebelion, uhlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špiníte planetu, spílali aktivisté v Brně bankéřům a vysypali jim před pobočku uhlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.