Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vzácný nález na Špilberku. Našla se kamenná zeď ze 13. století

Unikátní nález, který se jen tak nevidí, tak popisují pracovníci Muzea města Brna nález na hradě Špilberk. Na západním průčelí pevnosti objevili řemeslníci kus staré kamenné zdi o šířce dva metry, která zřejmě pochází z druhé poloviny 13. století. Právě tehdy vznikl středověký hrad, který je dnes symbolem moravské metropole

K objevu došlo při výkopových prací pro drenáž na západní kurtině hradu a pevnosti Špilberk. Vzácný objev se nacházel v hloubce přibližně jeden metr pod současným povrchem. Díky použitému stavebnímu materiálu a způsobu provedení je možné tvrdit, že zeď byla součástí tehdejšího středověkého hradu, tedy zhruba v druhé polovině 13. století. 

Jde o jeden z nejstarších nálezů, které můžeme na Špilberku najít. Samotné místo nálezu je taktéž velkým překvapením. Nenachází se totiž v areálu hradu, ale je vzdáleno asi 25 metrů od jeho obvodové hradby. Nález tak dokazuje, že Špilberk měl již v době svého vzniku mohutné předsunuté opevnění,“ uvedla Alena Šedivá z Muzea města Brna. 

Odborníci zatím netuší, jak stavba původně vypadala. Domnívají se ale, že by se mohlo jednat o pozůstatek někdejší vnější středověké brány, která sloužila k obraně stavby.

Dosavadní výzkumy naznačují, že právě zde, v těsné blízkosti dnešní brány z ulice Úvoz, se nacházela vnější brána středověkého Špilberku. Touto bránou musel návštěvník nejprve projít, aby se dostal k mostu přes příkop a následně vnitřní branou do samotného hradu. Je proto pravděpodobné, že objevený kus zdi může být právě pozůstatek vnější Špilberské brány,“ dodala Šedivá.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna

Štítky Architektura, Brno, Špilberk, Nález, Muzeum města Brna, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácný nález na Špilberku. Našla se kamenná zeď ze 13. století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.