Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V mládí je těžké udržet disciplínu a tvořit si rezervy. Chci lidi učit finanční gramotnosti, říká brněnský poradce Michal Kuzněcov

PR článek

Ve financích působí od roku 2007. Po letech strávených v jedné z největších poradenských firem založil vlastní společnost. Kuzněcov & Partners Invest pomáhá rozumět financím, ve svém volném čase pak Michal vzdělává zdarma širokou veřejnost na svém YouTube kanále. Jeho poslání je jednoduché: zvyšovat finanční gramotnost běžných lidí.

Michale proč zrovna finanční obor? 

Už jako malého kluka mě bavila čísla. Později na gymnáziu jsem si vybral povinně volitelný předmět ekonomii, ze kterého jsem následně maturoval. A dostal se na ekonomickou fakultu Masarykovy univerzity. Kterou jsem ale nedokončil, protože mě začala postupně podnikání živit. A praxe mě bavila více než teorie. 

Co by jsi doporučil studentům, kteří by se po škole chtěli věnovat financím? 

Zaprvé je to musí určitě bavit, protože to je již během studia bude motivovat se o tento obor zajímat ve svém volném čase.  Je důležité dělat něco nad rámec studia, pokud víte, že se chcete do určitého oboru pustit. Dá vám to určitý náskok, nadhled a chuť se učit dalším věcem. 

Více videí o financích, finanční gramotnosti a všechny díly pořadu Finanční zpověď najdete na YouTube kanále Michala Kuzněcova.

Jaké jsou nejčastější chyby mladých lidí v rámci financí? 

Když pominu dobu covidu, tak lidé chtějí dnes mít vše hned.  Je to pochopitelné, je mnoho možností za co finance utratit než dříve za mých mladých let. Ať už hipsterský styl dražších kaváren, levné letenky nebo kluci, co si chtějí brzy kupovat pěkná auta a jsou ochotni se kvůli nim zadlužit. Nicméně nebyl jsem jiný. Je nyní opravdu těžké udržet si disciplínu a už v mladém věku si tvořit rezervy. Všechny,  kteří to dokážou již během studií z brigád nebo v rámci první práce, tak opravdu obdivuji. 

Setkali jsme se v poslední době s hnutím FIRE, můžeš nám to objasnit? 

Je to spíše takový filozofickým směr být finančně nezávislý v mladé dospělosti. Například do 30 let. To já už nestihnu. Lidé se snaží žít např. pouze ze 30% svého platu, nezadlužují se a zbytek 70 % příjmu investují, aby naspořili takovou částku, ze které jsou schopní žít v rámci renty celý život. 

V našich končinách to není moc běžné a ani nástupní platy to zatím moc neumožňují, ale je to samozřejmě o prioritách. 

S čím si nejvíce pomáhal klientům v rámci covidové doby? 

Je to paradoxní, ale nejčastěji s úvěry na bydlení. Tím, že úrokové sazby neplánovaně klesly na pěti roční minima, tak minulý a letošní rok je zatím rekordní v rámci vyřízených hypotečních úvěrů. 

Lidé si uvědomili, že pokud mají být doma i s dětmi, tak chtějí jít do většího. Ať už pořizovali větší byty, nebo se stěhovalo z bytů do rodinných domů. Během posledních pěti let se v rámci Brna a okolí nemovitost zdražili o cca 50% , nebo můžeme říct stoupla hodnota těchto nemovitosti. Proto ti, kteří nebyli poškozeni současnou situací prodali například svoji menší nemovitost a milion dráž než ji před pár lety koupili, něco si doplatili z nové levné hypotéky a šli do většího. 

Samozřejmě jsem také dával důraz u klientů na dostatečné rezervy na běžném a spořicím účtu. Dělal jsem i ohledně toho průzkum, který jsem potom zveřejnil ve videu. 

Více videí o financích, finanční gramotnosti a všechny díly pořadu Finanční zpověď najdete na YouTube kanále Michala Kuzněcova.

Když jsme u toho, tak proč si začal s kanálem na YouTube a co vše tam diváci mohou najít? 

Baví mě předávat informace, které jsou pro mě samotného přínosné a budu rád, když to po mě něco zůstane za x let. Navedli mě na to i někteří klienti, kteří nemohl najít na internetu třeba postup vyřízení hypotéky. Tak jsem si řekl, že to natočím a začal jsem točit videa o tom, s čím jsem se setkal během poradenské praxe.

K tomu přibyly nějaké odborné rozhovory s kolegy z oboru a jako poslední je občasný inspirativní pořad Finanční zpověď. Kde se bavíme se zajímavými lidmi o zkušenostech v podnikání, osobním rozvoji a samozřejmě také o financích. O tom na čem se jim podařilo vydělat, v čem si jim dařilo a nebo naopak na čem prodělali a s čeho si vzali ponaučení. Protože nejlepší zkušenosti a lekce získáváme naopak z toho co se dáme nepovede, než povede. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky michal kuzněcov, finanční poradenství, finance, mladí lidé, finanční gramotnost, Kuzněcov & Partners Invest, YouTube kanál, Masarykova univerzita, YouTube, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V mládí je těžké udržet disciplínu a tvořit si rezervy. Chci lidi učit finanční gramotnosti, říká brněnský poradce Michal Kuzněcov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.