Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strážníci se dali do úklidu po narkomanech

Brněnští strážníci se dali do tradičního jarního úklidu po narkomanech. Hlídky se letos zaměří například na oblast tzv. Bronxu a velkých parků v centru města, kde hledají za pomoci dlouhých pinzet použité injekční stříkačky. Do akce se dnes vydalo celkem čtyřicet strážníků.

Speciálně vyčleněné hlídky městské policie dnes vyrazily do ulic, aby odklidily odhozené injekční stříkačky a zúčastnily se letošního šestého ročníku akce Jehla. Postupně zamíří například na Svitavské nábřeží a do okolí ulic Tkalcovská a Plynárenská nebo do parku Tišnovka. Právě v této oblasti se pravidelně nachází nejvíce infekčního odpadu, o který se můžou poranit například děti nebo domácí mazlíčci. 

Jehel přibývá 

Podle strážníků každý rok počet nasbíraných jehel přibývá, ročně v průměru o desítky procent. Loni se hlídkám podařilo najít bezmála 5 tisíc použitých stříkaček. „Podle průběžných čísel to zatím vypadá, že letos zřejmě znovu dojde k nárůstu. Je ale brzy na to, abychom dokázali konečné číslo odhadnout,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba. 

Akce se letos uskutečnila o měsíc později než v předešlém roce. „Konec nouzového stavu a počátek rozvolnění, ve které všichni doufáme, je ideálním časem pro tuto aktivitu. Citelně se navíc otepluje, takže se naplňují všechny podmínky pro to, aby lidé trávili více času venku,“ vysvětlil ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal. Hlídky však nečekají pouze na hromadnou akci, jehly odklízejí z veřejných prostranství i při svých každodenních pochůzkách.

Pomůže veřejnost

Pokud při pobytu venku najdou lidé použité jehly, mohou je odklidit sami. „Jehlu mohou opatrně nabrat třeba papírovým kapesníkem a pak vložit do prázdné PET lahve a zašroubovanou ji vyhodit do směsného odpadu,“ uvedl Šoba. V případě, že u sebe PET lahev nemají, měli by kontaktovat nejbližší služebnu městské policie, upřesnit místo a strážníci pak stříkačku odstraní.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MPB

Štítky městská policie, akce jehla, injkeční stříkačky, Bronx, obecní policie, úklid, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci se dali do úklidu po narkomanech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.