Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Prasata jsou svobodné bytosti, křičí neziskovka z Brna až do Bruselu kvůli velkochovům

Brněnská nezisková organizace Nesehnutí zveřejnila mapu a záběry z velkochovů po celém Česku. Iniciativou chce upozornit veřejnost na problematiku klecového chovu hospodářských zvířat, o jehož zákazu budou jednat také europoslanci. Zmiňované podniky ale o tom, že na webových stránkách visí fotky z jejich areálu, nevědí.

Aktivisté představují problematiku prostřednictvím zvířecích příběhů. Obyvatelům z klecí například popisuje svůj spokojený život v domácím chlévě prasnice Růženka nebo býček Dalimil, kteří si užívají přirozeného prostředí a nahlíží se na ně jako na svébytné bytosti. Součástí vyprávění čtyřnohých sudokopytníků je pak také podrobná mapa českých velkochovů. Nechybí ani fotky zvířat a areálů. 

„Díky této mapě může nyní každý získat poměrně komplexní představu o životních podmínkách zvířat v českých velkochovech, což velké části veřejnosti dosud chybělo,” uvedla členka Nesehnutí Eva Jašková

Porod v kleci

Kromě mapy s fotografiemi zveřejnili ochránci nové záběry z českých klecových chovů prasnic. Jde o videa z porodních klecí, kam jsou prasnice umístěny před porodem a zůstávají v nich zhruba měsíc poté. V nuceném dobytčím "vězení" stráví prasnice v součtu přibližně polovinu života.

„Drastické omezení zvířete je zjevné na první pohled – téměř se nemůže hýbat, nemůže se otáčet, nemá kontakt s dalšími prasaty a musí kálet a močit tam, kde leží,” uvedl odborník na práva zvířat Martin Hyťha z Nesehnutí.

Může jít o manipulaci

Podle aktivistů pochází všechny pořízené fotografie z velkochovů od anonymů. Organizace je sbírala v posledních dvou letech a zveřejnilo je až nyní, kdy se chystá hlasování v Evropském parlamentu. 

Redakce Brněnské Drbny oslovila některé podniky na jižní Moravě, kteří o zvěřejněných materiálech nemají ponětí. „Vůbec o tom nevíme. Povolení k fotografování našeho soukromého areálu jsme zájmovým skupinám nevydávali a nikdo nás ani s podobnou žádostí nekontaktoval. Nedokážeme ani říct, jestli jsou fotky autentické," řekla Drbně zaměstnankyně provozovny, která si nepřála být jmenována. Podle oslovených provozoven nejde ani vyloučit možnost, že se jedná o záměrnou manipulaci. 

Boj v Bruselu 

Konec doby klecové je kampaň, kterou podepsalo již přes 1,4 milionu obyvatel Evropské unie. Část veřejnosti žádá nejen ukončení klecových chovů prasnic, ale i drůbeže a králíků, a také o zákaz individuálních kotců pro telata. Z webové stránky hnutí mohou zájemci přímo napsat e-mail do Evropského parlamentu. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nesehnutí

Štítky velkochovy, nesehnutí, Evropský parlament, klecové chovy, Brusel, klec, Brno, Nezávislé sociálně ekologické hnutí, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Němec

Tihle pacienti by měli jít na léčení do Bohunic na psychiatrii.

Pátek, 9. dubna 2021, 08:07Odpovědět

Prasata jsou svobodné bytosti, křičí neziskovka z Brna až do Bruselu kvůli velkochovům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.