Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kup suvenýr, podpoříš strom. Brno spustilo e-shop na podporu lokálních výrobců a městské zeleně

PR článek

Meduňková koupel, víno ze Slovácka nebo káva pražená v Brně. Město představilo na konci minulého roku novou kolekci ekologických suvenýrů. K přírodě přitom nejsou šetrné jen způsobem produkce a balením, koupí každého kusu lidé přímo přispívají na péči o brněnskou zeleň.

Poslední roky přinesly jižní Moravě stále úmornější vlnu letních veder. Město se tak v reakci na nadcházející změnu klimatu rozhodlo spustit kampaň #PřipravBrno, která má Brňany připravit na klimatické změny a zároveň radit, co dělat, aby její dopady byly co nejmírnější. 

Díky spojení magistrátního odboru životního prostředí, TIC Brno a Veřejné zeleně pak koncem roku vznikla i nová kolekce ekologických suvenýrů spojených s Brnem a jižní Moravou. Jejich koupí lidé přímo přispějí na péči o městskou zeleň.

Moravské víno a kuličky z orloje

Jako dárek, vzpomínku na Brno nebo jen tak pro vlastní potěšení si lidé mohou na novém e-shopu Dárky z Brna koupit víno z Bílých Karpat, meduňkovou koupel, kávu praženou na jižní Moravě, čokoládu v recyklovatelném obalu, speciální kuličky z brněnského orloje a šálky s motivem katedrály na Petrově. 

„Nabídku plánujeme letos ještě rozšiřovat. Dalším produktem, který do ní zařadíme, bude sypaný lipový čaj od značky Sonnentor,” prozradil Martin Košťál z Odboru životního prostředí brněnského magistrátu.

Desítky tisíc na netradiční ošetření 

Ekologické Dárky z Brna slavily hned od startu úspěch. Během prvních týdnů přispěli lidé svými nákupy městské zeleni zhruba 49 tisíc korun. Peníze pak městská společnost využije na méně tradiční a nákladné způsoby ošetření stromů.

„Konkrétně budou ošetřeny například dva dospělé jírovce rostoucí v parku Špilberk poblíž dětského hřiště nad ulicí Gorazdovou,” uvedl ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala.

„U jednoho stromu bude provedena mikroinjektáž za účelem ochrany proti klíněnce, u druhého bude provedena půdní injektáž s cílem zlepšit vláhové poměry stanoviště a umožnit stromu lépe hospodařit s vodou,“ popsal ředitel.

Podpoř svůj strom

U ekologických suvenýrů však projekt podle Košťála nekončí. „Během roku bychom chtěli také nabídnout službu, která bude spočívat v posílání přání vybranému stromu na území Brna,” uvedl.

„Pokud budete chtít udělat radost sobě nebo někomu blízkému a poslat za sebe či za něj „přání stromu“ pak budete moci využít novou službu na BrnoID,” dodal. Na výběr budou podle něj přání jak pro mladé stromky z posledních výsadeb, tak i pro starší, odrostlé stromy.

Lidé budou mít navíc možnost vyhledat si konkrétní stromy, kterým poslali pozdrav na jejich údržbu, na připravované mapě. „Projekt by měl být spuštěn letos na podzim, už nyní se moc těšíme a děkujeme každému, kdo rád přispěje!” uzavřel Košťál.

VIDEO: Připrav Brno! Ať se neuvaří. Město vyzývá originální kampaní k šetrnému chování a připravuje na klimatickou změnu

Co dělat, aby se v našem městě příjemně žilo i za deset, dvacet nebo padesát let? Brno v létě spustilo kampaň #PripravBrno, která má připravit obyvatele na klimatickou změnu a zároveň radit jednotlivcům i firmám, co dělat, aby její dopady byly co...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veřejná zeleň města Brna, TIC Brno: Michal Růžička

Štítky dárky z brna, ekologické suvenýry, kampaň, #připravbrno, stromy, péče, TIC Brno, mmb, veřejná zeleň města brna, Brno, strom, víno, Jihomoravský kraj, Slovácko, Martin Košťál, Bílé Karpaty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kup suvenýr, podpoříš strom. Brno spustilo e-shop na podporu lokálních výrobců a městské zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.