Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Petrov bude mít nový oltář, stávající demontovali a pošlou do Říma

Dominanta moravské metropole, katedrála svatého Petra a Pavla, dostane nový oltář včetně presbytáře – část kostela vyhrazená kněžím. Stávající kamenný obětní stůl dnes pracovníci po ranní mši demontovali a v následujících dnech jej Biskupství brněnské pošle do Říma, kde bude součástí Papežské koleje Nepomucenum.

Výměna oltáře je podle faráře katedrály sv. Petra a Pavla P. Tomáše Koumala zcela unikátní záležitost. K podobným změnám dochází sporadicky. Stávající obětní stůl je na Petrově od roku 1984. V témže roce se jej také posvětilo. Váží 1,7 tuny a jeho autorem je řezbář, sochař a restaurátor Jaroslav Vaněk. Jeho součástí jsou také ostatky svatého Václava. Nově bude dominovat Papežské koleji v hlavním městě Itálie, kde studují čeští kněží a podobný objekt tam chybí.

Projekt nového oltáře chystalo biskupství několik let. Před dvěma lety vybralo v soutěži návrh architektů Petra Tudorova, Michala Říčného a Magdaleny Říčné. V novém objektu, jenž vynikne bronzovými prvky a mramorovou deskou až z Itálie, budou uloženy ostatky sv. Zdislavy, patronky rodin a zakladatelky klášterů a špitálů.

Nová podoba oltáře a presbytáře  

Zástupci tradičních řemesel

Na sestavení díla se podílí zástupci několika řemesel – kovolitci, modeláři či kameníci, kteří složí díly v následujících týdnech. Pomoci mají i moderní technologie, díky nimž se vyřežou některé ornamenty. Hotovo bude 21. května, kdy nový oltář a vybavení posvětí brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Celkem novinka vyšla na bezmála 2 miliony korun. 

Cílem bylo sjednocení dominantních v současném presbytáři, tedy obětního stolu, ambonu (místo, odkud se čte bible), přenosné sedes (sedadlo pro celebranta), oltářních svícnů, svícnů pro paškál a procesního kříže,“ sdělil jeden z autorů návrhu Petr Todorov.

Pracovncíi demontují stávající oltář

Bohoslužby s dřevěným stolem

Petrov bude věřícím i přes absenci vybavení stále k dispozici. Změnou však bude, že místo oltáře bude kněžím sloužit dřevěný stůl. Od května pak už se uskuteční mše, jak se na největší katedrálu v brněnské diecézi sluší a patří. Vybavena bude novým kamenným oltářem, který podle Koumala vydrží na Petrově už napořád. 

Pracovníci demontují stávající oltář

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Petrov, Církev, Brno, Katedrála, Oltář, Brněnský Petrov, Řím, stůl, Nepomucenum, Katedrála svatého Petra, Itálie, Jaroslav Vaněk, svatý Václav, Vojtěch Cikrle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petrov bude mít nový oltář, stávající demontovali a pošlou do Říma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.