Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnský orloj vydá kuličky na počest objevitele krevních skupin Jana Janského

Z brněnského orloje bude po celou sobotu padat limitovaná edice červených kuliček. Akce vznikla na počest objevitele čtyř základních krevních skupin Jana Janského, od jehož narození dnes uplynulo 148 let. První skleněnku vydá černý časostroj v 11:00 hodin, poslední vypadne v 23:00.

Limitované sběratelské kousky padají z originálního zařízení na náměstí Svobody v každou celou hodinu při příležitosti kampaně Darujeme krev pro Brno. Ta má za cíl rozšířit počty dobrovolných dárců krve a zapojit další dobrovolníky do registru dárců kostní dřeně. Platí totiž, že krev je jedna z mála tekutin, která nejde uměle vyrobit, a proto je ve zdravotnictví stále nenahraditelná. Proto hodlá město uskutečnit podobnou propagační činnost i v dalších termínech. 

Další limitované kuličky, které upozorní na dárcovství krve, jsou připraveny na 14. června, kdy se slaví Světový den dárců krve, 8. září ke 100. výročí úmrtí Jana Jánského a 19. září, na který připadá Světový den dárců kostní dřeně,“ uvedla na webu města Kateřina Gardoňová z tiskového odboru brněnského magistrátu. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Drbna, MMB

Štítky kuličky, Brno, orloj, Sběratelství, Jan Janský, krevní skupina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský orloj vydá kuličky na počest objevitele krevních skupin Jana Janského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.