Zdravotníci covidových odděleních Fakultní nemocnice Brno včera ochutnali exkluzivní menu z restaurace slovenského šéfkuchaře Marcela Ihnačáka. Na pomoc si mistr gastronomie přizval kuchaře, kteří přišli v nouzovém stavu o práci.
S nápadem odměnit zdravotníky a zároveň podpořit lidi bez práce přišel spolek AMERFO, v jehož správní radě michelinský šéfkuchař zasedá. „Chceme podpořit zdravotníky, poděkovat jim a vyzvat všechny, aby vydrželi dodržovat opatření i přes Velikonoce, aby počty nakažených nezačaly zase stoupat," řekl šéfkuchař Marcel Ihnačák. Pokrmy připravili v bunkru pod brněnským Špilberkem, kde se nachází bistro.
V pondělí se tak zdravotníci vzdali obědu v závodní jídelně a uvítali zpestření ve formě nového menu. „Je to něco nestandardního, a zvláště v takovém množství, a tak vynikající kvalitě. Určitě to zvedne náladu, je to takový příjemný bod dne," uvedla zdravotnice covidového oddělení. Zdravotníci ochutnali pečené maso a brambory se salátem. Ve čtvrtek chtějí zdravotníci akci zopakovat.
Spolek kromě bunkru 10-Z provozuje i sociální podnik Franz Kafka Špitál, kde zaměstnává osoby s handicapem. Členové chtěli akcí dát příležitost si přivydělat lidem, kteří nemohou v této době pracovat. Sám Ihnačák si v koronavirové krizi otevřel pojízdný stánek s občerstvením v Mikulově, kde má také restauraci.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.