Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská Industra se přestěhovala z mrazíren do fabriky 

Kreativní skupina Industra bude mít nový domov v areálu Nové Zbrojovky v brněnských Židenicích. Do industriálních prostor, jež postupně nahrazují nové kancelářské centrum či byty, se členové stěhují z bývalých mrazíren v Masné ulici, kde jim majitelé neprodloužili smlouvu. Nové místo chtějí představit veřejnosti za dva měsíce. 

Kreativci v současné době dávají prostory i za vydatné pomoci dobrovolníků do pořádku, včetně nové kavárny, která se prozatím nachází u vrátnice. Nové sídlo hledali zástupci centra na více místech. Podle zakladatele Pavla Stratila uvažovali o budovách v okolí Vídeňské nebo Heršpické ulice, ale nakonec zvítězil areál Nové Zbrojovky. „Potřebovali jsme prostor, se kterým umíme pracovat. Aby odpovídal charakterem i dispozičně, například výškou stropů,“ řekl Stratil. 

Galerie v patře nad kavárnou 

V novém prostředí budou obývat tři velké haly. První z nich připadne kavárně, galerii a divadlu. Stratil naznačil, že chtějí uvnitř vytvořit zvýšené patro, které by sloužilo právě galerii. Také vysvětlil, že část prostoru bude sloužit k přednáškám a divadelním představením a zbytek poslouží organizátorům různých akcí.

Druhá hala, jejíž dominantou je obrovský stropní hák, by v Industře sloužila k akcím většího rozsahu. Jako první událost plánují food festival. „Máme spoustu možností, ale ty jsou spojeny s tím, jak postupují demoliční a sanační práce. Musíme zajistit, aby se lidé nedostali tam, kam nesmí a prošli k nám bezpečně,“ řekl Drbně Stratil. Kromě bezpečnosti na místě, však také chtějí počkat, až se uvolní koronavirová opatření a vláda povolí takové akce pořádat. 

Třetí částí je budova o zhruba sto metrů dále, kam by rádi přestěhovali mimo jiné jejich dílnu. Ta bude kvůli demolicím přístupná až za několik měsíců. Vzniknou zde ateliéry a místnosti se soustruhy, CNC stroji a sdílenými prostory. Mohou tak rozšířit své působení, což kvůli nedostatku místa, ve starých prostorech nebylo možné. 

První hala poslouží jako kavárna, galerie a divadelní prostor

Kavárna stále funguje

Součástí Industry je také oblíbená kavárna. Podnik funguje v přední části Nové Zbrojovky u staré vrátnice v tzv. hovorně. Ačkoliv je to provizorní místo, baristé si poradí. „I když je vzdálenost k centru stejná jako dříve, chodí k nám lidé častěji, protože to sem mají blíž. Těšíme se, nové prostory vypadají moc hezky. Je tady park a řeka, tak jako na předešlém místě,“ sdělil barista kavárny Vojtěch Formánek. 

Kavárna prozatím funguje v hovorně u vrátnice Nové Zbrojovky

Nová Zbrojovka do roku 2035

Nová Zbrojovka je právě v rukou developerské skupiny CPI. Její členové si kladou za cíl z celého areálu do roku 2035 vytvořit novou městskou čtvrť s bydlením, službami a místem pro rekreaci. Vedení skupiny využilo situace a nabídlo Industře, ať se k tvorbě komunity přidá. „Industra je v Brně velice známá a proto jsme využili situace a nabídli jim spolupráci. Budeme rozvíjet komunitní centrum sdílených pracovišť, kavárny a služeb, které jsou zajímavé pro velké klienty," uvedl projektový ředitel Miroslav Pekník. Zatím stojí kancelářská budova ZET.office, jež nahradila budovu nářaďovny, sportovní i dětské hřiště. 

Industra využije pro své aktivity tři haly v budově Nové Zbrojovky

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CPI Property Group,

Štítky Industra, nová zbrojovka, stěhování, kavárna, Pavel Stratil, galerie, Židenice, Miroslav Pekník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská Industra se přestěhovala z mrazíren do fabriky   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.